Liefhebben in tijden van onzekerheid (zoals nu in de coronatijd)

Coronatijd, Je zit met z’n allen ‘opgesloten’ in je huis. Wellicht ontstaat er nu wat meer wrijving dan normaal. Hoeveel ruimte geef jij de ander? Hoe kun je ervoor zorgen dat het gezellig blijft? Deze blog is een vervolg op 2 eerdere blog deze week. Ik ga daarin al 6 tips namelijk:

 • Tip #1 Geef jezelf en je gezin de tijd voor het vinden van een nieuw ritme (lees hier tip 1 en 2)
 • Tip#2 Schrijf jouw ideaal op voor deze tijd
 • Tip# 3 Maak tijd vrij voor God (lees hier meer over tip 3 t/m 6)
 • Tip # 4 Geniet elk dagdeel van iets en geef er aandacht aan
 • Tip #5 Zoek een uitdaging om te groeien en ontwikkelen
 • Tip #6 Doe er alles aan om gezond te blijven

Vandaag wil ik stil staan bij het laatste thema dat je kunt integreren in jouw ideaal. Namelijk liefhebben. Als je alle thema’s hebt doorlopen heb je al heel veel op papier staan. Daarna kun je stap voor stap de dingen gaan toepassen. Ook daarbij ga ik je helpen in de blogs die nog gaan volgen.

Tip #7 Bedenk praktische dingen om aandacht te geven aan liefde in huis.

Over liefde in huis heb ik een tijd geleden al eens een blog geschreven. Ingrediënten voor een huis voor liefde: Lees hier deze blog

Weet jij wat de liefdestaal van jouw man is? En van jouw kinderen? Als je de liefdestaal van jouw huisgenoten kent kun je heel gericht lief gaan hebben. En ik weet zeker: je krijgt er liefde voor terug en het geeft rust in huis. Lees hier meer over liefdestalen

Om liefde te kunnen geven is het belangrijk zelf rust te ervaren zodat je kunt focussen op de ander. Welke tijden kun jij vrij maken om de rust weer terug te vinden? Ben jij je bewust van je ademhaling gedurende de dag. Probeer zo af en toe eens echt op je ademhaling te letten en rustig in te ademen en uit te ademen. Je zult zien dat je al weer wat rustiger wordt. Probeer spanning voor te zijn. Als je merkt dat je te veel prikkels krijgt. Stap dan even uit de situatie. (Mocht je echt niet weten hoe je dit zou kunnen doen, neem gerust contact op voor wat tips. Tijdens de coronacrisis bied ik gratis peptalk aan van ongeveer een kwartier)

Bij elke liefdestaal noem ik 5 dingen die je zou kunnen toepassen. Weet jij er zelf nog meer te bedenken of heb je er al een paar uitgevoerd? Deel ze op mijn social media kanalen. Zo kun jij op jouw beurt anderen weer inspireren. Wil je eerst weten welke liefdestaal je man of andere huisgenoten hebben. Doe hier een test voor volwassenen, en bekijk hier een test voor kinderen.

Samen zijn:

 • Doe eens per dag een spelletje samen
 • Ga samen bewegen in de tuin, zoek een leuk filmpje op als hulp. Die worden op dit moment heel veel gedeeld op internet
 • Ga een eindje fietsen samen (steeds met 1 kind, dan heb je gelijk 1 op 1 aandacht, vraag je man of hij bij de andere kinderen wil blijven)
 • Ben je alleen of ken je iemand die alleen is? Gebruik Whatapp om te videobellen. Zo bel ik nu een aantal keren per week een vriendin van mij op die in een zorginstelling woont en alleen op haar kamer moet zitten de hele dag. Samen zingen we een lied
 • Ga samen knutselen. Er staan ontzettend veel ideeën op internet!

Positieve woorden:

 • Spreek je waardering uit voor de dingen die je man doet.
 • Geef je kinderen een compliment als ze goed aan hun schoolwerk zitten te werken
 • Zeg minimaal 1 keer per dag ‘ ik hou van jou’ tegen iedereen in jouw huishouden
 • Maak een ‘complimentenpot’ en leg er briefjes bij. Vraag iedereen om er gedurende de dag briefjes in te doen als hij/zij iets ziet waar hij blij van wordt. Lees aan het eind van de dag of eind van de week de briefjes voor waar iedereen bij is.
 • Leg briefjes met lieve woorden op het bureau/bed van iedere huisgenoot

Cadeaus

 • Koop af en toe voor de lunch extra lekkere broodjes
 • Laat een bos bloemen bezorgen bij iemand die dat extra kan gebruiken of breng zelf een bosje bloemen langs, bel aan en loop weg.
 • Maak of koop een mooie kaart voor iemand en doe die op de post
 • Koop een nieuw spel om samen te spelen. Pak het mooi in en geef het op een moment dat jullie tijd hebben het te gaan spelen
 • Koop een mooie bos bloemen voor jezelf!

Hulpvaardigheid/dienen

 • Ruim de kamer van je puber op (en leg er daarna een briefje in met lieve woorden)
 • Breng een kopje thee met wat lekkers bij je huisgenoten terwijl ze hard aan het werk zijn
 • Leer je kinderen ook een aantal huishoudelijke klusjes zodat jij niet alles alleen hoeft te doen, daar is nu ook wat extra ruimte voor. Zij kunnen jou dan dienen. Laat merken hoe blij je bent als ze iets voor jou hebben gedaan. Laat op een positieve manier merken dat het jou rust geeft als niet alles op jouw schouders terecht komt maar jullie samen de verantwoordelijkheid dragen voor een net huis.
 • Doe boodschappen voor iemand die dat nu niet zelf kan
 • Vraag een ander wat je voor hem of haar kunt doen.

Lichamelijk contact

 • Maak je kinderen wakker met een kus (als je weet dat ze dat fijn vinden) en geef een knuffel. Doe dit natuurlijk alleen als er helemaal geen symptomen zijn van corona
 • Geef je huisgenoten een knuffel/high five als ze langs je lopen. (ook hier bij geen symptomen)
 • Moet je afstand houden? Geef van een grote afstand een kus in je eigenhand en blaas deze naar de persoon toe of maak een hartje teken met je vingers.
 • Geef een schoudermassage of vraag of een ander dat bij jou wil doen
 • Ga even lekker samen naast elkaar buiten zitten genieten van het zonnetje

Naast de liefdestalen is het ook goed om je te beseffen dat het voor iedereen in huis nu anders is. Ieder reageert daar op zijn/haar eigen manier op. Geef elkaar wat meer de ruimte. Laat emoties toe en geef ruimte om deze emoties te uiten en probeer in gesprek te gaan. Wat zit de ander dwars? Kan jij iets doen om het makkelijker voor de ander te maken? Uit ook zelf je emotie en vertel de ander wat jij nodig hebt. Maak eventueel een plekje in huis waar iemand tot rust kan komen en waarvan iedereen weet dat het een plek is waar de ander niet gestoord mag worden. Maak goede afspraken met elkaar en respecteer elkaars grenzen. Vraag om deze grenzen van de ander en geef ze ook zelf aan. Onuitgesproken verwachtingen brengen vaak alleen maar teleurstellingen. Dus spreek je verwachtingen uit en vraag of en hoe de ander er aan tegemoet kan komen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, grenzen aangeven, liefde, liefhebben, relaties met de tags , , , . Bookmark de permalink.