Werkwijze

Aan het begin van het traject krijg je een werkmap en een schrift dat je gedurende het gehele traject kunt gebruiken. Je zult tijdens het traject steeds weer nieuwe opdrachten meekrijgen om thuis ook aan je persoonlijke ontwikkeling te werken en je voor te bereiden op de volgende sessie. Dit zullen vooral bewustwordingsopdrachten zijn. Bewustwording is het begin van verandering.

Naast het doorlopen van de opdrachten, waaruit jouw persoonlijke leerdoelen naar voren komen, kan het zijn dat we spontaan ook een spel spelen dat nog meer inzichtelijk maakt. Spellen gebruik ik regelmatig als ondersteuning bij de gesprekken. Ook heb ik diverse materialen om erbij te pakken om met behulp van een beeld nog een laag dieper te komen dan alleen met woorden.

Een coachtraject bestaat uit  3 fasen:

1. AANSCHOUWEN EN ONTDEKKEN

(Jouw verleden, ‘Hoe ben ik de persoon geworden die ik nu ben’)

De balans opmaken in je leven is belangrijk. Het helpt je te onderzoeken welke stappen je moet zetten om die dingen te veranderen die nodig zijn om te herstellen en je leven in balans te krijgen. Daarom begint dit coachtraject bij het begin: We maken eerst de balans op over hoe je nu in het leven staat en daarna kijken we naar het deel van je leven dat achter je ligt en dat je gevormd heeft tot de persoon die je nu bent. Je ontdekt patronen en gedachten waar je in de rest van het traject mee aan de slag gaat. 

Deze fase wordt afgesloten met het op bijzondere tastbare manier loslaten van eventuele pijnpunten in je verleden om daar definitief mee af te rekenen. Deze afsluiting zorgt ervoor dat de volgende fasen van het traject goed doorlopen kunnen worden.

2. ONTVOUWEN EN VERDIEPEN

(Jouw ‘nu’..’Hoe gaat het nu met mij, wie ben ik eigenlijk?’)

In deze fase ontdek je waar je je energie in stopt. Wat kost energie en wat levert energie op? Verder krijg je langzaam antwoord op de vraag: Wie ben ik nu eigenlijk? Een leuke ontdekkingstocht naar wie je ten diepste bent en wat je van binnenuit motiveert. 

Deze fase begint met een tevredenheids- en energie-analyse. Door het doorlopen van deze analyse ontdekken we welke dingen je veel energie kosten en welke dingen je juist energie geven. Het is heel verhelderend om dat te ontdekken. In deze fase is vooral de bewustwording belangrijk. Je zult steeds meer zien waar je op vastloopt en nog meer patronen ontdekken. Er kan dan al daadwerkelijk aan de slag worden gegaan met, stukje bij beetje, de balans weer terugkrijgen. Door diverse testen te maken, krijg je steeds een completer plaatje van de dingen die je graag doet en die jou motiveren. We eindigen deze fase met een overzicht waarin je in één overzicht ziet wat jou van binnenuit motiveert. Dat wordt de basis voor de volgende fase.

3. VERTROUWEN EN GAAN

(Jouw toekomst: ‘Waar wil ik naar toe? Hoe word ik de persoon die ik ten diepste ben en hoe ga ik in vertrouwen stappen zetten’)

In deze fase ga je concrete stappen zetten. Dit doe je met je ogen op God gericht en in vertrouwen op Hem. 

Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid. Efeziers 2:10

In rust en inkeer ligt jullie redding, in geduld en vertrouwen ligt jullie kracht Jesaja 30:15

We gaan in deze fase op zoek naar de ideale balans in jouw leven. We gaan op zoek naar wat jij ten diepste verlangt. Om het beste uit je leven te halen doorlopen we tot slot vijf levensthema’s: geloof, persoonlijke groei, dankbaar leven, gezond leven en relaties. Nadat je deze thema’s doorlopen hebt, sluiten we af met meetbare, actieve en persoonlijke doelen die we in een planning zetten waarmee je zelf aan de slag gaat. In deze fase zien we elkaar minder vaak, omdat je vooral bezig bent met de doelen in de praktijk te brengen.

Tijdens het coachtraject zul je een aantal momenten hebben waarop je terugblikt en de ontdekte patronen en triggers opschrijft. We gaan steeds een stukje dieper om tenslotte ruimte te creëren om diep te wortelen zodat je stevig geworteld de toekomst tegemoet gaat. Er is ruimte voor ontwikkeling in lichaam, ziel en geest. Deze drie zijn niet los van elkaar te zien. Als je met alledrie aan de slag gaat zul je een complete rust gaan ervaren. Geen quick fix met tijdelijke oplossingen maar ware persoonlijke groei.

Hoeveel sessies een coachtraject duurt is van te voren niet helemaal te voorspellen. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we jouw hulpvraag en maken we een inschatting van het aantal coachsessies dat zal volgen. Dit is per persoon en per situatie verschillend.

Ben jij op zoek naar een christelijke coach? Spreekt deze werkwijze jou aan en wil je er meer over horen? Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ook als de werkwijze afwijkt van wat jij zou willen, maar je hebt wel het idee dat Groei en Bloei Coaching iets voor jou kan betekenen ben je van harte welkom om langs te komen voor een gesprek om te bespreken wat er mogelijk is.

Dit is wat mensen die gecoacht zijn door Groei en Bloei Coaching zeggen over de methode.  

” Het is een mooi methode om op een gestructureerde wijze langs alle levensgebieden van iemand te wandelen. Voor jou is dit niet leidend. Je kijkt naar de persoon zelf. Mooi dat je naast de methode ook altijd de Bijbel opent”

” De methode  steekt goed in elkaar. Het is niet heel ‘zware’ stof en toch daagt het uit om diep naar binnen te kijken. Het materiaal samen met jouw deskundigheid en op de persoon toegespitste invulling zijn tof ‘

” De  methode die Corrie gebruikt heeft een logische opbouw, maar op natuurlijke wijze sta je langer of korter stil bij onderdelen, afhankelijk van je eigen situatie en wensen. Daardoor had ik nooit het gevoel dat ik opgejaagd werd naar het volgende onderdeel, maar tegerlijkertijd zorgt de methode er ook voor dat je wel vooruit gaat en niet eindeloos blijft hangen in een onderwerp. Dat vond ik zelf heel fijn.”

” Door een burnout kwam ik in met de hulpverlening in aanraking. Merkte echter dat ik behoefte had om de dingen waar ik tegen aanliep meer vanuit een christelijk perspectief te benaderen. Corrie van Zwol heeft mij daarbij aan de hand genomen met behulp van het materiaal van TotalBalance. Het heeft mij stapsgewijs verder geholpen in mijn proces”

” Corrie heeft mij geholpen mijn eigen identiteit te vinden op een tempo dat bij mij paste. De christelijke benadering werd heel mooi verweven in iedere sessie en dat heeft zeker bijgedragen aan het eindresultaat “

Lees hier meer over hoe mensen die een coachtraject doorlopen hebben het traject beoordelen.