Het begint bij ontkiemen!


VERWONDERING vanmorgen tijdens het poetsen van de keuken. 
Vorig jaar had ik een mooi plant die helaas te nat was geworden en het niet overleefde. Het was een plant uit een bol. De bol heb ik bewaard en helemaal geen aandacht meer gegeven. Laatst besloot ik t toch te proberen om de plant een nieuwe kans tot bloei te geven. Ik stopte de bol in de grond en ga af en toe de grond wat water. 
Vanmorgen zag ik dat de plant aan het ontkiemen isūüėÄ. Ik weet dat de plant nu wat vaker aandacht nodig heeft om te kunnen gaan groeien en bloeien.

Het doet me denken aan mijn werk als coach. Ik zie mensen binnen komen die vermoeid, uitzichtloos en ‘leeg’ zijn. Ze verlangen naar nieuwe energie en groei. Ik mag hen helpen te gaan wortelen en tools aanbieden om zelf na de ontkieming aandacht te geven aan hun groei zodat ze uiteindelijk tot volle bloei mogen komen. Daar waar hun invloed het grootst zal zijn zal hun eigen bloei tot stand komen. Die ontdekkingstocht loop ik met hen door. 

Waar kun jij je gaven en talenten inzetten zodat niet alleen jijzelf, maar ook mensen om je heen tot bloei komen? Loop je vast, lukt het je niet alleen? Ik ga deze ontdekkingstocht graag met je beginnen! 

Kom eens langs voor een gratis kenningsmakingsgesprek en ontdek hoe jij je leven weer kunt gaan loven zoals God dat bedoeld heeft! Precies op de plek waar jij op je mooist bent‚̧ԳŹ

Ik gebruik deze pot vandaag tijdens het coachgesprek met iemand die aan de startblokken staat van een nieuw begin! Jesaja 43:19 Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het-heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.

Geplaatst in coachpraktijk, toekomst | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Opgeruimd voelt goed

Mijn telefoon geeft regelmatig de melding: opslagruimte is vol. Dan is het niet meer mogelijk om foto’s te maken. Knap irritant op zo’n fotowaardig moment dat ik wil vastleggen voor later. Ik moet dan eerst stappen ondernemen om weer ruimte te maken om nieuwe dingen op te kunnen slaan. Oude rommel wordt dan weggegooid (zaken die er niet meer toe doen). Sommige dingen wil ik opslaan op een externe opslagruimte omdat ik die later nog wel eens nodig zou kunnen hebben.

Lees verder onder het plaatje.

In het leven zijn er ook momenten waarop we ‘oude bestanden’ moeten opruimen. Soms kunnen dingen die gebeurd zijn, ons leven zo in beslag nemen dat er weinig ruimte is voor groei of er weinig energie is om nieuwe dingen te ondernemen. Het komt regelmatig voor dat mensen die mijn coachpraktijk binnenstappen geen energie hebben voor of geen uitzicht hebben op nieuwe ontwikkelingen. Ze lopen vast door patronen, oud zeer en gewoonten die hen niet verder helpen.

De TotalBalancemethode, die ik gebruik, begint met het doorlopen van je levensweg. Mooie momenten maar ook oud zeer komen naar boven. Daar gaan we niet even snel aan voorbij, maar we staan er bewust bij stil om daarna de keuze te kunnen maken om het op te ruimen of juist te koesteren. Ik las een tijd geleden in een van de vele boeken die ik lees, deze zin:

“Een computer die vol zit met oud zeer heeft geen tijd voor nieuwe activiteiten” (Uit: ‘Ik ben oke, jij bent oke’ van Thomas Harris).

Ik vond dat zo’n mooie beschrijving van hoe het ervaren wordt. Oud zeer neemt ruimte in beslag. Ruimte die nieuwe ontwikkeling blokkeert. Daarom is het zo belangrijk om niet voor de zoveelste keer alles, wat ooit geweest is, maar weg te stoppen en te negeren. Door er samen met een coach nog eens doorheen te lopen, ontstaat er ruimte om er iets mee te doen. Je kunt er namelijk voor kiezen om het te laten zijn zoals het was, er vrede mee krijgen en het vervolgens achter je laten, je focus verleggen en hoopvol de toekomst in gaan. Tijdens het coachtraject geef ik hier op een bijzondere manier ruimte voor en vorm aan, zodat het omkeermoment ook echt een mijlpaal wordt, dat je zult herinneren. Het oude voorbij laten gaan en het nieuwe laten komen, zoals het ook zo mooi in 2 Korinthiers 5:17 staat: Daarom ook is iemand die een met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij gegaan, het nieuwe is gekomen. Bij het bijzondere moment betrekken we ook zeker jouw relatie met God. Met Zijn hulp kun je een nieuwe start maken. Hij zal je kracht geven. Dit is de meerwaarde van christelijke coaching van TotalBalance.

Hoeveel worstel jij nog met dingen die in het verleden gebeurd zijn? Belemmeren ze jou in het heden? Zou je deze ‘rommel’ weleens op willen ruimen maar weet je niet hoe? Een coachtraject m.b.v. de TotalBalance methode zou weleens dat zetje in de rug kunnen zijn om hier daadwerkelijk stappen in te zetten. Is voor jou je geloof belangrijk en wil je jouw geloof betrekken in het coachtraject? Wil je je geloof handen en voeten geven? Het christelijke karakter van de coaching is duidelijk aanwezig in het coachtraject. Aan het begin van het traject bespreken we de ruimte die jij hieraan wilt geven tijdens het traject! Jouw wens hierin is belangrijk en je hebt alle vrijheid kenbaar te maken wat jouw behoefte is hierin.

Geplaatst in coachpraktijk, Geen categorie, geloof, toekomst, vergeven, verleden | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Ingredi√ęnten voor een huis vol liefde

In de coachpraktijk coach ik vrouwen, echtparen en moeders. De relatie met anderen komt uiteraard vaak ter sprake. 1 Korinthiers 13 is een hele mooie handleiding en bevat richtlijnen die we kunnen volgen als we willen leren om steeds beter vorm te geven aan onze liefde voor anderen. Het is goed om regelmatig deze tekst erbij te pakken om te kijken hoe het met de liefde gesteld is in de diverse relaties die je hebt. Waarin kan je je nog beter ontwikkelen? Welke richtlijn zou je in je gezin als werkpunt kunnen introduceren? Hoe kun jij je man nog beter laten zien dat je van hem houdt? Je daden zeggen vaak meer dan je woorden. Laatst las ik de zin: “kinderen doen niet zozeer wat je zegt, ze doen wat je doet”! Welke richtlijnen van liefde breng jij in de praktijk met je daden?

Geplaatst in huwelijk, liefde, liefhebben, Opvoeden, relaties | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor Ingredi√ęnten voor een huis vol liefde

Wat doe jij het liefst? Liefhebben of gelijk hebben?

Galaten 5: 13-14: ‚ÄėBroeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in √©√©n uitspraak: ‚ÄėHeb uw naaste lief als uzelf.‚Äô

Deze bijbeltekst is ontleend uit de NBV 2004 © Nederlands Bijbelgenootschap

Geplaatst in liefde, liefhebben | Reacties uitgeschakeld voor Wat doe jij het liefst? Liefhebben of gelijk hebben?

De maand van de liefde

Het is februari: ‘de maand van de liefde’. De liefde is voor mij een favoriet thema. Het is de grootste opdracht die wij gekregen hebben. De coaching die ik bied is ook gebaseerd op deze opdracht: ‘ Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf ‘. Dat betekent dat je in balans bent in relatie tot God, jezelf en de mensen om je heen. Daar richt ik voornamelijk de coaching op. Thema’s als angst, onzekerheid, vertrouwen, gezondheid en onrust komen hier ook bij kijken omdat het thema’s zijn die invloed hebben op deze balans. Deze maand wil ik een aantal keren iets op de website plaatsen dat raakt aan het thema: Liefde. Ik hoop hiermee jou te inspireren zodat je steeds meer van Gods liefde uit mag delen.

Volmaakte liefde sluit angst uit

Tijdens coachtrajecten komen we vaak tot de conclusie: Liefde is de sleutel. Liefde is de sleutel tot herstel tussen mensen. Liefde is de sleutel om angst en onzekerheid uit te sluiten. De bijbel zegt het zo ook letterlijk: De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit(1 Joh 4:18 NBV).  Je hebt een keuze: geef je de angst de ruimte, en blijf je daardoor hangen in je piekergedachten of onzekerheden of kies je ervoor om Gods liefde te kennen en deze ruimte te geven zodat er geen plaats is voor angst?

Tijdens coachsessies ga ik samen met de coachee op zoek naar manieren om deze liefde de ruimte te geven. Vaak is de liefde zo ondergesneeuwd geraakt door oordelen van anderen, meningen, onzekerheden, omstandigheden dat er eerst aan deze dingen gewerkt moet worden en er met een andere bril naar gekeken moet worden om het daarna op te ruimen, voordat de liefde echt ruimte kan gaan krijgen. Maar wat ontstaat er een vrijheid als dit eenmaal gebeurd is. Ik geef hieronder 3 tips die al kunnen helpen om ruimte te maken voor de liefde:

  1. Onderzoek wat jou angstig of onzeker maakt. Schrijf deze gedachten eens op.
  2. Schrijf naast deze dingen eens op in hoeverre jij invloed hebt op deze dingen. Kun jij er zelf iets aan doen om het te veranderen of heb je daar helemaal geen invloed op? Wat zou er moeten gebeuren om het te veranderen?
  3. Schrijf bij de omstandigheden waar jij zelf iets zou kunnen veranderen eens op wat je zou kunnen doen om dit te veranderen. Schrijf dit zo op dat je concreet aan de slag kunt gaan en begin er vandaag mee!

Merk je dat het je niet lukt om hier helderheid in te krijgen? Ligt er zoveel ‘puinhoop’ bovenop of is de onrust in je hoofd zo groot dat je er geen grip op kunt krijgen? Dan is het fijn stap voor stap door een proces te lopen tijdens een coachtraject. Ik neem je stap voor stap mee in een traject waarbij je de rommel uit het verleden op gaat ruimen en de wirwar aan gedachten gaat ontklitten. Met de TotalBalance methode ga je gestructureerd aan de gang op jouw tempo waardoor je weer in balans zult komen. Je krijgt meer ‘adem’ en zult merken dat doordat je relatie met God herstelt en je daardoor meer liefde voor jezelf gaat krijgen. Je kunt daardoor deze liefde ook gaan uitdelen in je omgeving.

Wil je hier wel een meer over weten? Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Geplaatst in balans, coachpraktijk, liefde, liefhebben, onrust, relaties, zelfbeeld | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De maand van de liefde

Amarillys, bloei in de wintertijd

1 bloem in bloei een andere nog in de knop

De afgelopen tijd heb ik diverse mensen een amaryllis gegeven. Wat een mooie bloem is dat. Op mijn vensterbank staat er ook een. Het was alleen een bol. De stengel is omhoog gegroeid, de bloem zit nog verstopt in een knop. Het is nog even wachten op die mooie bloem. Het is een bloembol die gaat bloeien in de winter. Vaak staat bloei in de winter stil maar bij deze bloem niet. Ik mocht deze week tijdens een coachgesprek wijzen op deze bloem, die nog even wacht met uitkomen. We kunnen in ons leven ook wintertijden meemaken en denken dat we nooit tot bloei zullen komen! Wat is het geweldig om mensen tot bloei te zien komen nadat ze op zoek zijn gegaan naar de mooie talenten en eigenschappen die God in hen heeft gelegd, maar die lange tijd onder een “deken” hebben gelegen. Soms is het spannend zichtbaar te worden, maar wat mooi is het als je de mooie kleuren van iemand tevoorschijn ziet komen! 

Dit lied over een amaryllis wijst op Jezus die naar de aarde is gekomen en alles goed heeft gemaakt tussen God en de mensen. We mogen er tijdens deze kersttijd weer aan denken. Het licht van de wereld in de persoon van Jezus die naar de aarde kwam. Het licht dat wij ook mogen laten zien op deze wereld. Het lied gaat ook over onze eigen winters en dat we mogen weten dat ondanks alles God bij ons is en ons bij zal staan.

Ik wens je een fijne kerst!

Geplaatst in coachpraktijk, toekomst, zelfbeeld | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Amarillys, bloei in de wintertijd

Weg met die onzekerheid, pak ‘m aan in 2019!

Ben jij al langere tijd onzeker? Merk je dat het je leven be√Įnvloed? Bezorgt het je stress of maakt het je onrustig? Zou je zekerder in je schoenen willen staan en daardoor meer van invloed worden in je omgeving? Wil je dit nu echt gaan aanpakken? Begin 2019 goed en start een coachtraject bij Groei en Bloei Coaching. Ontdek welke gaven en talenten God aan jou gegeven heeft waardoor jij van invloed kunt zijn op de plaats waar hij je geplaatst heeft! Ik help je graag dit te ontdekken. Neem gauw contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek! Groei en Bloei Coaching staat voor: persoonlijke aandacht, samen op zoek gaan naar wie jij bent, Gods wil zoeken in jouw leven. Jouw relatie met God versterken terwijl jij kleine praktische stapjes vooruit maakt. Een door clienten zeer gewaardeerde manier van coachen! Coaching met meerwaarde.

Het leven kent verschillende seizoenen
Geplaatst in balans, Stress, toekomst, zelfbeeld | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor Weg met die onzekerheid, pak ‘m aan in 2019!

Nieuw! E-coaching

Wist je dat het nu ook mogelijk is om een coachtraject te starten bij Groei en Bloei Coaching als je niet in de buurt van Eindhoven woont? E-coaching past bij deze tijd en omdat er vraag naar was ben ik er mee gestart. De eerste ervaringen zijn erg positief. Spreekt de werkwijze van Groei en Bloei Coaching je aan? Neem gerust contact op voor een gratis videogesprek om kennis te maken en te zien of deze vorm van coaching bij jou past!

 

Geplaatst in coachpraktijk | Getagged , , | Reacties uitgeschakeld voor Nieuw! E-coaching

Laat jij je wegtrekken bij waar het werkelijk om draait?

 

Ik coach regelmatig vrouwen die gegrepen zijn door een situatie in hun leven waarbij ze geen uitweg meer zien. Ze worden geleefd in plaats van dat ze werkelijk LEVEN . Ze willen graag God hun leven toevertrouwen maar merken dat de situatie waar ze mee worstelen hen gevangen houdt en hen belemmert werkelijk zichzelf te zijn en God de ruimte te geven door hen heen te werken. Vandaag gaf ik een client de volgende bemoediging meer: “accepteer de situatie, maar accepteer niet dat de situatie je wegtrekt van waar het werkelijk om draait”. Daarbij liet ik ook het volgende lied horen:

Merk jij ook dat je gevangen zit in jouw situatie? Zou je willen leren deze situatie echt bij God te laten? Een coachtraject zou dat extra steuntje kunnen zijn dit daadwerkelijk te doen! Maak snel een afspraak!

Geplaatst in Geen categorie, grenzen aangeven, toekomst | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Laat jij je wegtrekken bij waar het werkelijk om draait?

Week van de opvoeding (deel 5)- GEZOND LEVEN

Vandaag de laatste blog in de serie de week van de opvoeding, waarbij ik ook het vijfde thema aantip dat centraal staat in de TotalBalance methode waarmee ik werk in de coachpraktijk. Dit thema is GEZOND LEVEN.

Deze coachpraktijk is er niet alleen voor de rol moeder-zijn. Balans vinden in je leven spreekt alle rollen aan. Vrouw-zijn, moeder-zijn ,vriendin-zijn, jezelf zijn, werknemer zijn, etc. Je innerlijk in balans is belangrijk. Vergeet ook de lichamelijk kant van balans niet!

Hoe houd jij je lichaam en geest gezond? Ben je hier bewust mee bezig?

Je kunt denken aan gezond eten, genoeg bewegen, genoeg rusten, op tijd naar bed. De laatste tijd moet ik ook steeds denken aan de term: prikkeldieet. We hebben soms zoveel op ons (figuurlijke) bordje dat we overladen zijn door prikkels. Veel geluiden, veel beelden, veel spullen, veel keuzes moeten maken, veel bezigheden. Voor mijzelf kies ik daarom bewust voor stille momenten. Deze stilte zorgt ervoor dat mijn innerlijk maar ook mijn lichaam weer tot rust komen. Laatst hoorde ik over het prikkelvrije uurtje in een supermarkt, of de prikkelvrije tijd op de kermis. Heerlijk lijkt me dat. Van mij mogen ze dat vaker doen. Als ik rondfiets op straat vang ik ook veel prikkels op. Door de groeiende vormen van vervoer (fiets, elektrische fiets, scootmobiel, auto’s etc) zie je niet alleen veel, maar ben je ook continu aan het inschatten hoe snel iemand gaat. Terecht dat ze nu er voor gaan kiezen het gebruik van een mobiel op de fiets te verbieden. Je aandacht bij het verkeer houden zorgt al voor genoeg prikkels.

Onze kinderen groeien op in een prikkelrijke omgeving. Zorg jij er voor dat de prikkels zo nu en dan, of zelfs dagelijks, wat minder zijn voor je kinderen? Signalen als snel boos of verdrietig worden of heel druk gedrag kunnen een teken zijn van het teveel prikkels moeten verwerken. Ook moeilijk in slaap komen kan een signaal zijn. Je kind heeft het nodig om hierin grenzen te krijgen die van buitenaf duidelijk gemaakt worden.

Zorgen de vele prikkels ervoor dat je geen rust meer in je hoofd kunt krijgen? Dat je altijd maar doorgaat en hierdoor continu een gevoel van stress hebt? Lukt het je niet hier zelf een verandering in te brengen? Ik loop graag een tijdje met je mee om je te coachen tijdens de ontdekkingstocht naar een goede balans in je leven! Neem snel contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Geplaatst in onrust, Opvoeden | Getagged , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Week van de opvoeding (deel 5)- GEZOND LEVEN