(uitgestelde) Pubertijd

Een tijdje terug las ik dit boek (zie foto). Veel dingen zijn herkenbaar. Niet alleen van wat ik zie bij mijn eigen dochter ( en zoons) die tiener zijn, of van wat ik hoor in de praktijk van ouders die tieners hebben maar ook herken ik mijn eigen stappen in ontwikkeling die ik meemaakte als tiener.

Het boek begint met een thema dat altijd ter sprake komt in de coachpraktijk: afscheid nemen van de kindertijd. Dat is een hele belangrijke ontwikkelingstaak voor ieder van ons. Sommigen hebben dat goed kunnen doen in de tienerjaren en daarna. Anderen hebben dit nooit zo bewust gedaan. Voelde jij je gekend en gezien als tiener? Heb jij kunnen ‘puberen’ , je kunnen afzetten? En wat gebeurde er daarna?

Een aantal weken terug luisterde ik naar een deel van een radio-uitzending op Groot Nieuws Radio die ging over ‘pubertijd’. Daarin sprak Hans Groeneboer over de uitgestelde pubertijd. Soms komt iemand er pas op 40, 50 of 60 jarige leeftijd aan toe om te ‘puberen’, een losmaakproces van de ‘kindertijd’ en van wat ik noem ‘de ouderlijke stem’.

Het is zo mooi mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkelingsstappen. En zeker de stap die ik hierboven beschrijf is een moeilijk maar ontzettende mooie en vaak ook bevrijdende stap die gemaakt wordt.

Heb jij tieners? Dan is dit boek zeker een aanrader. Ook om hem als spiegel te gebruiken voor jezelf over hoe jij gepuberd hebt is het een aanrader!

Soms nemen ouders van tieners contact met mij op om te vragen of ik ook tieners coach. Ik heb de keuze gemaakt dit niet te doen. Wel kan ik jouzelf coachen als moeder van een puber om jou toe te rusten voor deze prachtige taak. Soms is het fijn een klankbord te hebben. Die wil ik graag voor je zijn. Ook help ik jou graag om zelf stabiel in je schoenen te staan zodat jij weer op jouw beurt een klankbord en steun voor jouw tiener kunt zijn. Ik heb dit al een aantal keren mogen doen met hele mooie resultaten in ouder-tiener relaties.

afspraak maken met christelijke coach Groei en Bloei Coaching
Dit bericht is geplaatst in onrust, Opvoeden, Tieners, toekomst, verleden, zelfbeeld met de tags , , , , . Bookmark de permalink.