Liefdestalen: liefde tonen op een manier die overkomt

Herken je dit? Je hebt het gevoel dat je alles geeft aan je man en/of je kinderen maar het lijkt of je er zo weinig voor terugkrijgt.

Het zou best eens zo kunnen zijn dat iedereen in je gezin wel liefde uit maar dat de liefdestalen verschillen en het je daarom niet zo opvalt.

In mijn vorige blog gaf ik als laatste tip om de liefdestaal van je man te ontdekken. Als je de liefdestalen van je gezinsleden gaat “spreken” zal dit ten goede komen aan de sfeer binnen het gezin maar ook je eigen liefdestank weer vullen omdat je er zeker liefde voor terug krijgt. Gary Chapman schrijft in zijn boeken, waarin de 5 liefdestalen beschreven worden, over de volgende 5 talen:

  1. Positieve woorden
  2. Lichamelijk contact
  3. Cadeaus krijgen
  4. Dienen
  5. Samen zijn

De boeken zijn echt een aanrader. Hieronder een korte beschrijving en een aantal praktische voorbeelden.  Mocht je meer willen weten dan raad ik je aan de boeken te lezen.

  1. Positieve woorden:

Je man of kind is erg gevoelig voor negatieve woorden en kritiek. Als je merkt dat je man of kind gevoelig reageert als je kritiek uit is het belangrijk om te proberen extra veel complimenten te geven. Vertel je man dat je het fijn vindt dat hij op tijd thuis is bijvoorbeeld. Vertel je kind dat je het fijn vindt dat hij je geholpen heeft met de tafel afruimen (ook al heb je erom moeten vragen maar dat zeg je er niet bij…) Probeer ook complimenten te geven over het “zijn” en niet alleen bij het “doen’’.

  1. Lichamelijk contact:

Geef je man een knuffel als je hem voorbij loopt of ga tegen hem aanzitten op de bank. Geef je kind een knuffel of een high five. Tieners zullen misschien niet zo gauw meer een knuffel willen hebben. Maar als je merkt dat jouw zoon regelmatig tegen je aan loopt in het voorbij gaan of een beetje stoeierig is of je tackelt, dan zijn dit tekenen dat hij wel eens de liefdestaal aanraken als voorkeursliefdestaal zou kunnen hebben. Je vindt het misschien in eerste instantie irritant dat hij je bijna omver duwt, maar als je het ziet als toenadering of uiting van liefde dan ga je er anders tegenaan kijken. Geef hem ook maar eens een schouderduwtje in het voorbij gaan, of geef een high five bij een mooi cijfer.

  1. Cadeaus krijgen

Sommige kinderen zijn echte verzamelaars. Dit kan een teken zijn van de liefdestaal cadeaus. Cadeaus hoeven niet persé geld te kosten. Een proefmonster van een lekker geurtje kan ook een leuk cadeautje zijn. Of een mooie verpakking van het een of ander kan als schatkistje gezien worden, of de douchegel die op je verjaardag hebt gekregen en waar jij niet van weet wat je ermee moet.

Een lekkere fles wijn of een lekkernij kan een leuk cadeau voor je man zijn of een extra lekkere maaltijd (die past ook bij de volgende liefdestaal)

  1. Dienen

Sommigen voelen dat je van ze houdt doordat je dingen voor ze doet. Ze voelen zich extra geliefd als je iets voor ze repareert of eens extra opruimt.

  1. Samen zijn

Heeft jouw man deze liefdestaal of een van je kinderen? Probeer er eens achter te komen wat je man graag samen met jou wil doen. Je kind vindt het misschien leuk om een keer samen met jou te gaan picknicken of naar een museum te gaan. Als je meerdere kinderen hebt is het voor het kind dat deze liefdestaal heeft erg belangrijk om momenten te zoeken om alleen met dit kind te zijn zodat je speciale aandacht kunt geven.

Merkt je dat jouw liefdestank helemaal leeg is en je totaal geen energie hebt om bovenstaande tips uit te voeren? Dan is het vinden van balans de eerste stap naar het hervinden van energie.

Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om te ontdekken of een coachtraject bij Groei en Bloei Coaching iets voor jou is om de balans weer terug te vinden. Jij bent het waard om weer te genieten van de mensen om je heen en zeker ook van jezelf!

Vul het contactformulier in of bel 0618316380 voor het maken van een afspraak!

Dit bericht is geplaatst in huwelijk, liefde, Opvoeden. Bookmark de permalink.