Verbeter je relatie begin bij jezelf!

1 op de 3 huwelijken loopt stuk volgens de statistieken. Iets wat veelbelovend mooi was aan het begin van de relatie is uitgelopen op een hoop verdriet, teleurstellingen en ruzie.

Een huwelijk aangaan betekent hard werken! In het begin gaat het vaak nog gemakkelijk omdat je partner en jij veel voor elkaar voelen. Bij een klein aantal mensen is het misschien zo dat ze nooit relatieproblemen hebben maar bij een groot deel van de mensen is dit wel zo. De “verliefdheids” gevoelens nemen namelijk af. Verliefdheid gaat over in houden van. En houden van is een WERKwoord!

In mijn vorige blog schreef ik over verwachtingen. In een huwelijk hebben partners ook veel te maken met verwachtingen. Misschien ben je je huwelijk wel in gegaan met de gedachte dat dingen bij je partner vanzelf wel zouden veranderen zodra jullie getrouwd zouden zijn. Helaas is dit niet de realiteit. De enige die jij kunt veranderen ben jezelf!

Helaas heeft het huwelijk van mijn man en mij ook z’n ups and downs. En vaak zijn het hebben van verwachtingen de druppel die de emmer doen overlopen. Ik verwachtte bijvoorbeeld dat mijn man op een bepaalde tijd thuis zou zijn van zijn werk. Was hij dat niet dan was mijn humeur verpest en ook direct de sfeer. Ik weet nu dat dit niet zal veranderen en weet dat ik alleen mijzelf ermee heb als ik me op ga winden als hij niet thuis komt op de tijd die ik prettig vindt. Nu ik me hierbij heb neergelegd merk ik dat mijn humeur niet meer wordt verpest en de sfeer beter blijft. Zo zijn er nog meer dingen die niet zullen veranderen (denk aan het dopje van de tandpasta, de sokken op de vloer, je kent het wel; ) )

Verder heb ik geleerd sommige verwachtingen uit te spreken. Mannen en vrouwen communiceren hier verschillend in. Vrouwen hebben snel de neiging hun verwachting te verpakken in andere woorden waardoor de boodschap niet overkomt bij hun man. Het is daarom belangrijk om je boodschap duidelijk over te brengen. Niet om een opdracht te geven maar om te vertellen wat jij graag zou willen. Je man beslist dan zelf of hij hier iets mee doet. De manier waarop je iets zegt kan wel het verschil maken….

Merk je dat jullie relatie in een dip zit? Probeer eens het volgende:

  1. Reserveer tijd voor elkaar in je agenda

Reserveer 1 avond in de week voor jullie samen. Dat hoeft niet altijd buiten de deur te zijn. Als je kinderen hebt kun je je kinderen vroeg op bed leggen (als ze ouder zijn kun je je kinderen ook vertellen dat jullie een avondje samen willen hebben omdat dit goed is voor jullie huwelijk en hen vragen op hun kamer te blijven met een boek of Donald Duckjes en voor een keer zelf naar bed te gaan).

– Maak lekker eten klaar en zorg voor een diner bij kaarslicht.

– Doe samen een spelletje

– praat over wat jullie bezig houdt

– kijk samen een film

  1. ZIP YOUR LIP

Doe je best je mond te houden als je eigenlijk iets wil zeggen als je bijvoorbeeld weer sokken op de grond ziet liggen, je man laat thuis is etc. Probeer in plaats daarvan eerst tot 10 te tellen en vraag daarna hoe zijn dag was of geef hem gewoon een knuffel

  1. Spreek zijn liefdestaal

Probeer achter de liefdestaal van je man te komen en ga zijn taal spreken. Doe de test op www.liefdestalen.nl

Merk je dat je vast zit in patronen die je in een negatieve spiraal houden en lukt het je maar niet daar uit te komen? Tijdens een coachingstraject ga je aan de slag de patronen helder te krijgen. Waar komen ze vandaan (wie was ik?), waarom houd je ze vast (wie ben ik)? Daarna ga je aan de slag om de patronen te doorbreken en uit de negatieve spiraal te komen (wie word ik).

Wil je samen met je partner komen? Dat kan ook!

Blijf niet langer in die negatieve spiraal zitten. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek vertel ik je graag meer over een coachingstraject bij Groei en Bloei Coaching.

Neem contact op voor een afspraak

Dit bericht is geplaatst in huwelijk, liefde, vergeven met de tags , . Bookmark de permalink.