Liefde is….

Vandaag is het valentijnsdag….een mooie gelegenheid om een blog te schrijven over liefde.

2 weken geleden heb ik een link op Facebook geplaatst met daarin een leuk idee om 14 dagen lang hartjes te plakken op de kamerdeur van de kinderen met daarop geschreven complimenten. Ik ben de uitdaging aangedaan. Ik heb bijna iedere dag iets op de deuren geplakt. Wat heerlijk om te zien dat de kinderen daarvan genieten en de hartjes koesteren. Dat was 1 manier van liefde laten zien, er zijn er zoveel meer te bedenken:

Liefde is…. Je kind een knuffel geven als het dwars is. Op je knieën zakken en op ooghoogte komen met je kind.

Liefde is….Je tiener loslaten en fouten laten maken om daarvan te leren. (dat geldt ook voor de vergeten gymtas/broodtrommel/het boek dat kwijt is)

Liefde is….Je man vragen je te helpen i.p.v. te zuchten of de kastjes net iets harder dichtslaan omdat jij nu alweer de vaatwasser aan het uitruimen bent, terwijl hij nu toch onderhand wel zou moeten weten dat dat elke dag moet gebeuren.

Liefde is….Je mond dichthouden als je kind of je man weer iets doet waarvan je al zo vaak hebt gevraagd het niet te doen (denk bijvoorbeeld aan de sokken/kleren op de grond, de tube tandpasta, de handdoeken in de badkamer)

Liefde is….De was opvouwen en terwijl je de sokken bij elkaar stopt voor het kind bidden waarvan die sokken zijn (kan ook bij de voorraad enkele sokken die alweer gegroeid is) i.p.v. erover te klagen.

Liefde is… De boel de boel laten en jezelf een momentje rust gunnen.

Liefde is…Gewoon je mooie, unieke zelf zijn en je niet anders voordoen dan je bent . Jij bent waardevol! Als je van je zelf houdt wordt liefde geven aan anderen zoveel makkelijker.

Allemaal dingen die ik mezelf steeds opnieuw weer moet herinneren en die voor mij elke keer weer een uitdaging zijn. De verleiding is vaak zo groot om te vervallen in boos worden, ongeduldig zijn, irritatie, direct een weerwoord hebben…..Liefde is juist het tegenovergestelde.

Geïnspireerd door 1 Corinthiërs 13 : 4-8 waarin nog meer staat over wat liefde is:

De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig. Ze laat zich niet over onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alle volhardt ze. De liefde zal nooit vergaan.

Liefhebben is onze opdracht. Gelukkig niet alleen op 14 februari maar het hele jaar door! De wereld wordt er zo mooi van als we elkaar een stukje liefde laten zien.

De bijbeltekst is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling © Nederlands Bijbel Genootschap 2004
Dit bericht is geplaatst in Kinderen, liefde, Opvoeden, Tieners, Vrouw zijn. Bookmark de permalink.