Stop met vergelijken- jij bent oke!

Stiekem doen we het allemaal: vergelijken

Hoe vaak komt het niet voor? Iemand komt op bezoek en jij zegt: Let niet op de rommel! Vaak denk ik als iemand dat zegt: Welke rommel? Heb je t bij mij thuis weleens gezien?! We denken dat anderen het altijd netjes hebben in huis en vergelijken ons huishouden daarmee. Als niemand er is vindt je het prima zo, maar als anderen komen verontschuldig je je….

Of…je kind is vaak druk en je denkt dat anderen zich er aan storen. Je wilt je gaan verontschuldigen of uitleggen hoe het komt. Of je kind luistert niet naar je terwijl er allemaal mensen om je heen staan: je schaamt je.

Of…je ziet dat anderen zulke leuke dingen doen die ze op Facebook delen en voelt je schuldig omdat jij geen energie hebt om die dingen te doen. Of je voelt je maar gewoontjes naast al die anderen die zoveel leuke dingen te delen hebben en altijd zo leuk op de foto staan.

Stiekem zijn dit allemaal dingen die positieve energie bij je weg halen. Omdat je het idee hebt dat anderen het wel voor elkaar hebben krijg je negatieve gevoelens. Dat doet vergelijken namelijk met je. Als je je zelf gaat waarderen en niet meer vergelijken met anderen dan zal je positieve energie gaan krijgen. Het is best oké dat er speelgoed in de woonkamer ligt omdat je kinderen lekker aan het spelen zijn. Of dat er een laagje stof is blijven liggen omdat jij gekozen hebt tijd door te brengen met het kind dat het zo hard nodig had. Het is best oké als je kind druk is omdat het zijn energie kwijt moet, zeker als het daar ook nog rijke fantasie bij heeft. Het is heel normaal dat een kind niet altijd doet wat je zegt.

Omdat we niet alleen onszelf maar ook kinderen met elkaar vergelijken is er het gevaar dat we kinderen al van jongsaf aan leren zich aan te passen of aangepast gedrag te laten zien. We gaan ons zorgen maken als kinderen ander gedrag laten zien dan gemiddeld. Tot op zekere hoogte willen we onze kinderen natuurlijk normen en waarden meegeven en ze die aanleren. Maar mogen kinderen echt zijn wie ze zijn? Een vraag daarnaast: durf jij echt te zijn wie je bent? Of doe je je best om zo te zijn als anderen van je verwachten. Wat gaat er dan een hoop unieks verloren!

Wees jezelf! En daarbij ook: geef anderen ook de vrijheid zichzelf te zijn. Jezelf zijn is ook jezelf waarderen en liefhebben. Als je jezelf kunt liefhebben kun jij daarna ook anderen liefhebben.

Worstel jij met je zelfbeeld? Merk je dat je in een cirkel van negatieve energie zit? Wil je heel graag uit die cirkel komen? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat ik voor je kan betekenen tijdens een coachingstraject waarbij jij de balans weer terug kunt vinden.

Maak nu een afspraak

Deze keer een mooi nummer over jezelf liefhebben:

 

Dit bericht is geplaatst in liefde, Opvoeden, zelfbeeld. Bookmark de permalink.