Waar ligt jouw focus?

Het onrustige weer van de afgelopen dagen houdt iedereen bezig. Zeker de storm van afgelopen donderdag zorgde voor voldoende gespreksstof en nieuwsberichten. Terwijl ik er zelf ook doorheen ging moest ik denken aan de symboliek die ik gebruik in mijn coachingspraktijk. Zoals de kopfoto van mijn website al laat zien zit de symboliek in de 4 seizoenen en hoe je die kunt zien aan de bomen. Het leven vergelijk ik met bomen. Iedereen maakt weleens periodes mee waarin het flink lijkt te stormen. Op sommige momenten kunnen we hier prima mee om gaan. Op andere momenten lijkt het wel of we er totaal geen controle meer over hebben en we ons best doen de bladeren bij elkaar te vegen om er toch nog wat grip op te houden. Hoe meer we ons best doen en hoe meer de storm woedt hoe kaler de boom wordt en we merken dat we op een gegeven moment helemaal niets meer kunnen. Het lijkt of alles en iedereen om ons heen gewoon doorgaat maar jij staat stil….kunt niets meer….hebt nergens energie meer voor. Dat is het moment dat je weer op zoek moet gaan naar de goede energiebron. Ik geloof dat het begin van weer energie krijgen begint bij het aangesloten zijn op de juiste bron. Voor mij is dat God die in alles kan voorzien. Dit lijkt heel makkelijk gezegd maar ik weet dat dit een heel zwaar en moeizaak proces kan zijn. De omstandigheden kunnen je zo in hun greep hebben dat je dat lichtpuntje kwijt bent aan de horizon. Wat zou je graag willen dat je net als een boom, met diepe wortels stevig kunt staan en weer langzaam kunt gaan bloeien zodat je weer van die mooie bladeren krijgt. Hoe krijg je dat ooit voor elkaar??? Ik geloof dat het herstelproces begint met je focus te verleggen. Niet meer focussen op de onstuimige omstandigheden maar focussen op de bron die rust geeft. Dat betekent wel dat je touwtjes los moet laten die de onrust veroorzaken.

Prediker 11 leert ons een wijze les:

Als je steeds maar op de wind let, kom je niet aan zaaien toe. Als je steeds maar op de wolken let, kom je niet aan maaien toen.  Verder is er de oproep om te zaaien, ’s ochtends en ‘s avonds. Je weet niet welk zaad het beste zal opkomen, misschien wel allebei. Dat is de controle uit handen geven en vertrouwen. Verder op staat ook nog: Geniet! Houd verdriet en zorgen ver bij je vandaan. *

Focus niet op de wind en de wolken maar ga zaaien. Er zal zeker iets ontkiemen. Het mooie aan zaaien is dat het klein begint. Wij willen vaak zo graag snel resultaat zien maar goede dingen hebben tijd nodig om te groeien. Tijd en aandacht. Dat geldt ook zo in ons leven. Gun herstel de tijd en verleg je focus.

Worstel jij al een tijd met stormen in je leven? Lukt het je maar niet om de focus te verleggen waardoor die onrust maar blijft? Vind je loslaten moeilijk? Tijdens een coachtraject ontdek je hoe de stormen die nu in je leven woeden zijn ontstaan en leer je je focus op een praktische manier te richten op de Bron die rust geeft.

Maak een afspraak voor een  gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

* De bijbelversen zijn ontleend aan De Bijbel in gewone taal © Nederlands Bijbel Genootschap 2014
Dit bericht is geplaatst in onrust, Stress, toekomst. Bookmark de permalink.