Wat verwacht jij?

Herken je dit: Je wil iets heel graag doen maar je verwacht dat mensen op een bepaalde negatieve manier zullen reageren en besluit daarom het niet te doen of je verwacht dat iemand iets zal doen dat je zal helpen maar vervolgens gebeurt dit niet en ben je teleurgesteld.

Mijn vorige blog ging over focus. Je focus bepaalt voor een deel hoe je je voelt. Je verwachtingen ook. Als we ons een voorstelling maken van hoe iets in de toekomst gaat lopen kan dit of te rooskleurig zijn of juist te negatief. In beide gevallen levert het negatieve energie op. In het eerste geval achteraf en het tweede geval vooraf. De verwachtingen kunnen er voor zorgen dat je niet meer kunt genieten. Genieten is juist een van de dingen die zo belangrijk zijn om in evenwicht te blijven en geluk te ervaren. Laat jij je regelmatig van je stuk brengen door verwachtingen die je hebt of had? Waren deze verwachtingen realistisch?

Laat jij je weerhouden om iets te doen omdat je verwacht dat er negatief op gereageerd gaat worden? Denk dan eens aan het volgende: voor wie doe je het? Wat wil je ermee bereiken? Als je zeker weet dat mensen op een manier reageren misschien moet je het bij deze mensen misschien niet doen? Misschien zullen anderen niet zo reageren? Mensen zijn verschillend. Laat je verwachtingen niet bepalen door een kleine groep mensen die kritiek levert. En laat vooral wat je doet niet bepalen door wat je verwacht van die kleine groep mensen.

Liep een situatie anders dan verwacht? Probeer kritisch naar jezelf te kijken. Kon jij er iets aan doen dat het zo liep? Zo ja, doe het dan de volgende keer op een andere manier. Lag het aan anderen? Laat je niet weerhouden het nog eens te doen als je er zeker van bent dat je het moet doen! Volg je hart.

Het is zo verleidelijk je te laten leiden door omstandigheden. De omstandigheden kun jij niet veranderen. Je kunt wel veranderen hoe jij er mee omgaat.

Probeer in sommige situaties minder te verwachten. Ik probeer mijn kinderen dit ook te leren. Een van mijn kinderen kan moeilijk omgaan met situaties die anders lopen dan hij verwacht had. Hij raakt dan helemaal van slag. Hij vraagt mij ook weleens dingen in de trend van: Mama, wat denk jij? Hoe laat komen ze? Ik probeer hem nu te zeggen dat ik in situaties die ik zelf niet in de hand heb liever niet denk over hoe het zou kunnen lopen omdat het dan toch vaak anders loopt. Het kost energie om van te voren te denken over hoe iets zal gaan en het kost energie om de teleurstelling te verwerken die er achteraf kan zijn. Mijn stemming kan er dan door beïnvloed worden en dat is iets wat ik liever wil voorkomen.

Merk jij dat je snel van slag raakt door omstandigheden in je huidige situatie? Zou je daarin weer een goede balans willen ontwikkelen zodat je weer meer kunt genieten?

Merk jij dat je kind snel van slag is door onverwachte omstandigheden en weet je niet goed hoe jij hier op kunt reageren zodat je je kind kunt helpen?

Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat een coachingstraject voor jou kan betekenen.

Contact opnemen

Volgende keer een blog over verwachtingen binnen een huwelijk en meer……

Dit bericht is geplaatst in balans. Bookmark de permalink.