Een compliment cadeau

Het is december. We leven in een cadeaumaand. Misschien kreeg jij de afgelopen dagen wel een cadeau?! Weet je dat je vaker een cadeau krijgt dan je denkt? Complimenten bijvoorbeeld. Dat zijn mooie cadeautjes in het leven. Maar oh… wat vinden velen het lastig deze te ontvangen. Ze geven dan bijvoorbeeld gelijk iets terug, of maken het kleiner. Ik las in het boek ‘creatiespiraal’ van Marinus Knoope mooie dingen over complimenten. Ik deel ze graag met jullie: 

‘Geef niet meteen iets terug als je een compliment krijgt en bagatelliseer het niet maar blijf rustig, ontvang en geniet en kijk wat er gebeurt’

‘Als je het arrogant vindt een compliment voor jezelf te ontvangen , realiseer je dan eens dat jij jezelf niet gemaakt hebt en ontvang ze namens degene die jou gecreëerd heeft. Ontvang de complimenten en geef ze door’ ‘Als jij afwerende opmerkingen en gebaren maakt op het moment dat je iets krijgt, ontmoedig je de ander om jou iets te geven en krijg je dus op den duur steeds minder’

Heb jij dat zo al eens bekeken? Vergelijk een compliment met een cadeau. Als jij een ander een cadeau geeft vind je het vast ook niet leuk als de ontvanger afwerende gebaren gaat maken. (Ook een zinnetje als ‘dat had je niet hoeven doen’ dat velen gebruiken is in het klein een afwerend gebaar) Ontvang en geniet. 

Maar ook : geef weg, geef niet terug maar geef door! We hoeven geen lijstje bij te houden met wat een ander te goed heeft van ons omdat hij/zij iets gegeven heeft. Gods liefde bereikt veel meer mensen als we de cirkel groter maken en door gaan geven! 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, genieten, liefde, relaties met de tags , , , . Bookmark de permalink.