Wat doen tranen met je?

Herken je dat? Je voelt tranen opkomen, maar slikt ze snel weg. Bang dat anderen het zullen zien of gewoon omdat je sterk wilt zijn en die tranen maar lastige dingen vindt.

Sommige mensen, waar ik er ook één van ben, hebben vroeger juist geleerd om hun tranen in te houden. Misschien is er wel tegen jou gezegd: ‘ je moet je niet zo aanstellen’ of ‘ hop kom op, tranen weg én weer door’. Het verdriet mocht er niet echt zijn. De tranen werden snel weggeveegd en als ongemakkelijk gezien. Wist je dat die tranen juist belangrijk zijn en een opluchting kunnen geven? In een artikel dat ik laatst las ontdekte ik weer eens hoe bijzonder God de mensen geschapen heeft. Ik deel graag een kort stukje met je. Het is afkomstig uit ‘Weet Magazine, nummer 38, april 2016’. Lees hier het hele artikel

” Een ander fascinerend aspect- dat je overigens alleen bij mensen ziet- is dat bepaalde emoties tranen oproepen. Er worden dan bepaalde moleculen, enkefalines, afgescheiden in tranen. Het zachte weefsel rond het oog, dat goed doorbloed is, neemt deze moleculen op. Enkefalines zijn signaalstoffen die zich kunnen gaan hechten aan receptoren (celeiwitten). De receptoren geven het waargenomen signaal door aan de hersenen, waarmee ze in verbinding staan. Hierdoor kunnen mensen die huilen een gevoel van opluchting of euforie ervaren”

Je tranen bevatten dus moleculen die opgenomen worden door je het weefsel rondom je ogen. Daardoor wordt een een signaal afgegeven aan je hersenen waardoor je een gevoel van opluchting kunt krijgen. Dit is waarom een potje ‘janken’ ook best wel eens goed kan voelen achteraf.

In de coachpraktijk vloeien de tranen ook af en toe rijkelijk. Soms wisten mensen niet dat dingen zo hoog zaten en merken ze aan hun tranen hoe ze met iets zijn gaan rondlopen dat meer met hen doet dan ze denken. Het huilen voelt dan aan de ene kant ‘zwaar’ maar aan de andere kant lucht het ook weer op waardoor er een last van hun schouders afglijdt.

Steeds een beetje lichter door het leven. Dat is waar ik de mensen in mijn coachpraktijk graag in begeleid.

Dit bericht is geplaatst in onrust, Stress, Vrouw zijn met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.