Week van de opvoeding DEEL 4- GROEIEN

Naast geloven, liefhebben en genieten is groeien een 4e thema dat terugkomt in de TotalBalance methode die ik in de coachpraktijk gebruik. Ons hele leven blijven we onszelf ontwikkelen. Stilstaan kan soms voor korte tijd maar om echt ten volle van het leven te genieten is het beste om je te blijven ontwikkelen. Dit hoeft niet altijd met een forse studie. Dit kan ook in kleine dingen.

Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling.

Bij kinderen gaat dat bijna vanzelf. Vooral het eerste jaar is dat enorm goed zichtbaar. Wat staan wij, als moeders, enthousiast te klappen en juichen als de kleine lacht, zich omdraait, kruipt, de eerste stapjes zet, etc. Als ik heel eerlijk ben merkte ik dat dat enthousiaste er op een gegeven moment vanaf ging. Het moederschap maakte mij moe. Toen ik besefte dat ik door mijn moeheid er niet zo goed meer kon zijn voor de kinderen ben ik mijn aandacht meer gaan richten op tijd met hen en gaan zoeken naar manieren om passend bij hun leeftijd een aanmoedigende moeder te blijven. Nu is dat meer in de vorm van een high five bij een overwinning van een angst of mooi cijfer bijvoorbeeld. Ook is dat door op zoek te gaan naar materialen, spellen, etc waarbij ze zich kunnen ontwikkelen door te doen. Ik faciliteer en laat het gebeuren. Rommel is dan niet erg (later wordt het weer opgeruimd). Als er dan iets moois ontstaan is kunnen we samen genieten van het resultaat. Door de kinderen de vrijheid te geven te ontdekken, kunnen ze werken aan hun ontwikkeling.

Hoe zit dat dan bij tieners?

Tieners kunnen zich soms behoorlijk vervelen. Wist je dat dat vervelen juist goed voor hen is? Soms worden de leukste dingen bedacht doordat ze gewoon even nergens mee bezig zijn! Gun je kind die denktijd en ontwikkeltijd. Het kan voor ons overkomen als “niet nuttig” of verloren tijd. In deze hectische tijd waarin kinderen zo ontzettend veel prikkels krijgen is het juist hele nuttige tijd! Morgen meer over prikkels bij het laatste thema van deze week: Gezond leven.

En nog even over tieners…..voor hen is het nu de tijd op te genieten van het feit dat ze nog weinig verantwoordelijkheid hebben. Ik gun het ze. De jaren vliegen voorbij en voor je t weet zitten zij ook in de radmolen van het volwassen leven!

Merk jij dat je geleefd wordt? Kun je niet meer genieten? Kom eens langs voor een kennismakingsgesprek om te kijken of een coachtraject jou kan helpen te gaan leven in plaats van overleven en weer meer te gaan genieten! Maak snel een afspraak.

Dit bericht is geplaatst in genieten, Opvoeden met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.