Week van de opvoeding (DEEL 3) GENIETEN

Het derde thema van deze serie blogs is “genieten”. Lukt het jou voldoende tijd te hebben in een week om te genieten? Geniet je van de zonnestralen? Geniet je van de herfstkleuren die de natuur weer mooi kleur geven? Geniet je van de vogels die fluiten? Geniet je van een goed gesprek?

Waar geniet jij van?

In de bijbel lees ik ook over genieten:

Psalm 34:12

Kom, kinderen, luister naar mij, ik leer je ontzag voor de HEER. Hebben jullie het leven lief? Wil je goede jaren genieten?

Prediker 3: 13

Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God

Prediker 11:8+9

Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van de vrouw (of man voeg ik er aan toe) die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God gegeven heeft. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven. 

Genieten wordt ook in 1 adem genoemd met hard werken en moeilijke tijden. We kunnen soms zo gefocust zijn op de moeilijke situaties en tijden dat we vergeten te genieten. Het genieten zal je energie geven. Ook tijdens het opvoeden van kinderen kun je zo in “tropentijden” zitten dat het genieten erg op een laag pitje staat. Mocht jij nu in zo’n periode zitten dan wil ik je graag wat tips geven om zo wat rustmomenten te hebben en genietmomenten te creëren.

  • Haal wat leuke prentenboeken bij de bieb en neem elke dag de tijd om een kwartier met je kinderen op de bank te gaan zitten en voor te lezen. Laat de kinderen lekker lang naar de platen kijken en ontdek samen wat erop staat. Geniet van de kinderen die tegen je aanleunen. Voel het contact dat je met hen hebt.
  • Speel een spelletjes met je kinderen. Heb je weinig tijd en energie? Kies een spelletje uit dat maximaal 15 minuten duurt. Geniet van de vreugde en aandacht van je kind.
  • Ga samen met je kind op de grond zitten spelen. Of neem de tijd om je kinderen te bekijken terwijl ze spelen en geniet ervan ze in hun spel te zien. Welke verhalen bedenken ze?
  • Ga s avonds voor het naar bed gaan samen met je wat oudere kind even op zijn/haar bed zitten en praat over de dag of andere dingen die het kind bezig houdt. Voordeel van aan t einde van de dag tijd uittrekken is dat een kind best wel iets tijd wil rekken rond die tijd. Als je dan gezellig aan het kletsen bent tikt de tijd door en daar wordt je kind ook weer blij van. Welk kind wil nou niet later naar bed….? Houd dus iets minder vast aan de klok als je eens van hart tot hart wilt praten met je kind.

Genieten zonder de kinderen kan natuurlijk ook (ga even buiten zitten in het zonnetje, pak een boek als de kinderen op bed liggen, probeer een hobby op te pakken, koop regelmatig mooie bloemen voor op tafel)

Ook genieten krijgt aandacht tijdens een coachtraject. Genieten kan op momenten die je van te voren niet eens bedacht had. Door het traject te doorlopen kom jij er achter waar jij echt van geniet. Maak snel een afspraak als jij hier meer over wilt horen!

De bijbelteksten zijn ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling © Nederlands bijbelgenootschap 2004

Dit bericht is geplaatst in balans, genieten, onrust, Opvoeden, Stress met de tags , , , . Bookmark de permalink.