Zakt de moed je in de schoenen? Laat je niet ontmoedigen!

We hebben allemaal weleens van die momenten waarop het
minder gaat.
Alles lijkt tegen te zitten, je zit niet lekker in je vel, je hebt vaak negatieve gedachten etc. Het kan soms lijken dat een periode waarop het beter gaat er niet meer in zit. Het duurt al zo lang en verbetering is niet meer in zicht.

Hangende violen bij vrieskou

Ik moest hieraan denken toen ik net viooltjes had gekocht om mijn tuin zo aan het einde van de winter een beetje op te vrolijken. Het bleef maar koud, de natuur liet nog even op zich wachten. Ik wilde wel weer eens wat kleur zien en besloot wat plantjes te kopen die wel tegen vrieskou kunnen.

Toen deze violen een paar dagen bij mijn voordeur hingen begon het toch nog flink te vriezen. De violen gingen hangen. Er leek niet veel meer van over. Zolang het vroor bleven ze zo hangen maar toen het een aantal dagen boven nul was, begonnen de bloemen weer omhoog te komen. Wat zagen ze er weer mooi uit. Ze hadden er weer zin in. En nu een aantal weken verder…..nu, komen er steeds meer bloemen bij. De weersomstandigheden zijn nu weer zodanig dat de plant alle energie stopt in het aanmaken van bloemen.

Violen komen weer omhoog

 

Is het bij ons niet hetzelfde? Soms zijn de omstandigheden zodanig dat we de moed laten zakken en even niet meer kunnen. We hebben geen energie om vrolijk te zijn of iets nuttigs te doen.

Er zijn tijden dat het nodig is om even rustig aan te doen. Als de omstandigheden om ons heen laten zien dat het tijd is om rustig aan te doen, dan is het goed om de keuze te maken even een stapje terug te doen, om nieuwe energie op te doen. Als de omstandigheden dan weer wat gunstiger zijn dan kunnen we weer gaan bloeien en kan er meer gedaan worden.

Het kan soms een valkuil zijn om altijd maar

Tot volle bloei komen, dat kan jij ook!

door te gaan. Maar het is heel normaal om in “seizoenen” te leven. Het ene moment kun je veel energie stoppen in de mensen om je heen, je werk, de kerk, je gezin, etc. Het andere moment moet je keuzes maken en sommige activiteiten tijdelijk (of misschien wel voorgoed) wegstrepen. Durf dit te doen zonder schuldgevoelens! Dit heet: goed voor jezelf zorgen.

 

Als je dit op tijd doet heb je op een later moment weer energie om er meer voor anderen te zijn. Bij de een is dat moment er sneller dan bij de ander. Het kan soms weken of soms zelfs jaren duren voordat jij er weer kunt zijn zoals je er graag wilt zijn. Gun jezelf die tijd.

En wat is het mooi dat als de moed ons in de schoenen zakt we kunnen putten uit de kracht die God ons geeft. Ik coach vanuit een christelijke visie. God heeft daarin een belangrijke plaats. Ik heb al een aantal vrouwen mogen coachen die het fijn vonden om ook God te betrekken in het coachtraject. Wat zij waardevol vonden aan het traject is dat zij geleerd hadden sneller situaties over te geven aan God. Om Hem te vertrouwen. Door bijbelteksten en bidden wordt de coaching als krachtig ervaren.

” Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, je God staat je bij”

Jozua 1:9

Geloof jij dit ook? Dat God je de kracht zal geven om door jouw situatie heen te komen?

Worstel je al een tijd met een situatie en weet je niet hoe je hier mee moet omgaan of uit de negatieve spiraal moet komen? Een coachtraject zou jou hier weleens bij kunnen helpen! Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

 

De bijbeltekst in deze blog is ontleend uit de NBV (2004), © Nederlands Bijbelgenootschap

Dit bericht is geplaatst in coachpraktijk, geloof, grenzen aangeven, onrust met de tags , . Bookmark de permalink.