Kan het niet een beetje sneller? 5 tips om te leren het juist wat rustiger aan te doen

De natuur neemt er elk jaar weer de tijd voor tot bloei te komen. Dat tempo kan niet aangepast worden. We moeten er op wachten

In de huidige maatschappij gaat alles in rap tempo. Door alle ontwikkelingen van de laatste eeuw lijkt het erop of alles mogelijk is. Moest je vroeger een brief schrijven, die op de post doen en maar afwachten of  en wanneer je antwoord kreeg….nu kun je bijna iedereen appen en heb je vaak binnen een paar minuten antwoord.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat we sneller resultaat willen zien, sneller antwoord willen krijgen, sneller geholpen willen worden. Met als gevolg dat we met zijn allen maar aan het rennen zijn en te weinig tijd inruimen voor rust. Mensen raken opgebrand.

Het lijkt er wel op dat dingen ons steeds sneller in de schoot geworpen worden. Tegelijkertijd merken we ook dat niet alles maakbaar is. Soms is er ook geduld nodig en gaan dingen die er echt toe doen langzaam.

Mensen die een burnout hebben gehad zullen herkennen dat de herstelperiode lang duurt. In het begin wil je nog wel denken dat het wel weer gaat en dan ga je er in het zelfde tempo weer net zo hard tegen aan. Tot je ontdekt dat je helemaal nog niet zover bent en je in een nog dieper gat terecht komt. Er is dan een langzame weg naar herstel die soms 2 of 3 jaar kan duren.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je in een lagere versnelling gaat leven zodat je kunt genieten van de dingen om je heen? Een lagere versnelling maar toch een weg met groei en ontwikkeling.

  1. God heeft jou een lichaam gegeven met “beperkingen”. Luister naar de signalen die je lichaam geeft. Heb je hoofdpijn? Zitten je schouders vast? Lukt de stoelgang niet zo goed? Heb je een onrustig gevoel? Trap op de rem. Luister naar de kleine signalen die je lichaam geeft. Ga naar de wc wanneer je lichaam aangeeft dat je “moet”, doe het rustiger aan als je hoofdpijn op voelt komen. Plan wat minder afspraken in als je wat langere tijd wat onrustig bent. Zeg eens wat vaker NEE (lees ook dit artikel om te leren hoe) Rust kan wonderen doen. Natuurlijk is het goed, als je erge klachten hebt en die aan blijven houden na het nemen van rust, dat je contact zoekt met de huisarts.
  2. Maak een lijst van de dingen die je in een week doet. Zie je dat je week erg vol is gepland? Kijk of je iets weg kunt strepen. Kijk ook eens welke dingen aanvoelen als “moeten”. Bedenk vervolgens welk van deze dingen door jezelf opgelegd worden en misschien op een andere manier of helemaal niet gedaan kunnen worden.
  3. Neem de tijd om van dingen te genieten. Ga eens lekker zitten als je koffie/thee drinkt en neem er eens wat langer de tijd voor. Kijk wat langer uit het raam om te genieten van de natuur die nu langzaam begint te bloeien. Maak een kort wandelingetje als de zon schijnt of ga in een windstil hoekje even in de zon zitten met een boek of gewoon met je ogen dicht. Laat de warmte van de zon even goed op je inwerken.  Als je kinderen hebt: Probeer je kinderen te observeren van een afstand als ze aan het spelen zijn en geniet van hun samenspel en talenten. Ik weet als moeder dat deze tijd niet heel lang duurt, want zodra je zit komt er vast een kind naar je toe om op schoot te zitten. Geniet ook dan van dat moment. Knuffel je kind, zeg iets liefs tegen hem/haar. Ben je gelovig? Probeer elke dag tijd in de bouwen voor gebed en stille tijd. Het kan zoveel verandering te weeg brengen!
  4. Ga op tijd naar bed. De beeldschermen die veelvuldig in huizen aanwezig zijn kunnen er voor zorgen dat je maar blijft kijken en de tijd vliegt voorbij. Voor je het weet is het al middernacht of later. Spreek met jezelf een tijd af waarop je naar bed wilt. Zet een alarm op je telefoon of een tijdklok op je router zodat je er aan herinnerd wordt. Slaapgebrek en moeheid kunnen je gemoedstoestand erg beïnvloeden.
  5. Schrijf de dingen op die je echt belangrijk vindt. Schrijf ze in volgorde van prioriteit. Bedenk voor jezelf hoe veel tijd je aan de belangrijkste dingen besteedt. Is de balans hierin zoek? Probeer de balans weer terug te krijgen.

Verwacht niet dat binnen een week alles al beter zal voelen als je hier mee aan de slag gaat. Veranderingen en groei kosten tijd! Gun jezelf de tijd om te gaan groeien. Verandering betekent wel dat je eraan moet werken. Spreuken spreekt hier ook over:

Spreuken 13:11b

Gestage groei maakt rijk! (NBV)

Als je hard werkt voor je geld, wordt je steeds rijker (Rijkdom die je zomaar krijgt ben je zo weer kwijt) (BGT)

Wij kunnen er geen invloed op uitoefenen maar alleen afwachten. Wat heeft God dat toch mooi gemaakt! Mag God ook in jou iets tot bloei laten komen? Geef jij Hem daar de ruimte voor? Of plan je je agenda vol en ren je er op los?

Je hebt dus even geduld nodig om het resultaat te gaan zien. Maar het geduld wordt rijkelijk beloond!

Merk je dat je steeds opnieuw in dezelfde valkuilen stapt. Lukt het je niet om hier een ommekeer in te brengen? Een coachtraject met de methode van TotalBalance helpt je om deze langzame groei door te maken. Stapje voor stapje pas je de dingen toe die er voor zorgen dat je kunt groeien en genieten. Aan de hand van de thema’s geloven, groeien, gezond leven, genieten en liefhebben ga je aan de slag met alle terreinen in je leven.

Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek als je die stap wilt zetten.

Dit bericht is geplaatst in balans, genieten, onrust met de tags , , , , . Bookmark de permalink.