Hoe kun je om gaan met geestelijke strijd?

Laatst mocht ik spreken tijdens een vrouwenochtend. Ik sprak over geestelijke strijd en de wapenrusting. Aan de hand van Efeziers 6:10-20 probeerde ik praktische handvatten te geven om aan te gaan met geestelijk strijd. In deze blog neem ik je vers voor vers mee langs deze handvatten.

Ten slotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van zijn macht.

Niet uit eigen kracht

💪🏼 Herken je dat? Je doet je uiterste best om goed werk te doen, je gaven en talenten in te zetten die God je geeft. Natuurlijk bid je of God je wilt zegenen bij het werk dat je doet. Maar na het bidden ga je hard aan de slag. Ik deed dit ook lange tijd op deze manier. Alles was leuk, ik rolde van de ene in de andere leuke activiteit en ging als een malle te werk. Niets was me te veel. Tot het moment dat ik niet meer kon. Volledig opgebrand. Een periode werd ik stilgezet om een hele belangrijke les te leren die je leest in vers 10. Ik hoef de dingen niet uit eigen kracht te doen, maar mag het doen ‘in de kracht van Zijn macht’. God heeft alle macht en ik mag leven vanuit Zijn rust en vanuit wat Hij mij geeft. Dat is een ontspannen manier van leven die mij goed bevalt.

Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel. Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geest in de hemelsferen.

Geen stijd tegen mensen

🪓De listen van de duivel…klinkt een beetje eng toch?!….maar zo eng is het niet….we hebben er dagelijks mee te maken. We worden er steeds mee geconfronteerd. In galaten 5 lees ik wat voorbeelden: jaloezie, woede, vijandschap, gekonkel, geruzie, rivaliteit etc…. Deze dingen zijn aan de orde van de dag, toch? Je hoeft de krant maar open te slaan om er iets over te lezen.. Deze trekken ons vandaan van waar het werkelijk om gaat: God liefhebben boven alles en onze naaste als onszelf. Ze trekken ons de schaduw in in plaats van in het licht. Ze zorgen dat we tegen mensen gaan strijden in plaats van dat we zien dat het om een geestelijk strijd gaat. Maar hoe kan ik hier dan mee omgaan denk je? Wat heeft dit met geestelijke strijd te maken of de wapenrusting? Ik neem je graag mee naar de volgende verzen. Vers voor vers:

Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden.

Wees voorbereid

💡God vraagt ons om goed voorbereid te zijn. Om te herkennen wanneer er strijd is. Een goed voorbereid mens hoeft veel minder strijd te leveren. Als je de strijd herkent hoef je er dan niet diep middenin te komen en kun je een ondergang voorblijven.

Houd stand met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst.

Waarheid

✅Ik vind het zo mooi dat in dit bijbelgedeelte lichaamsdelen genoemd worden. Bij strijd of spanning voelen we dat namelijk ook vaak in ons lichaam. We kennen allemaal wel dat gevoel in ons buik bij spanning (onze darmen kunnen ook behoorlijk van slag raken). En ook in onze borst kan een gevoel van spanning iets teweegbrengen. Goed dus om de signalen van je lichaam in de gaten te houden. Dit bijbelgedeelte spreekt over de waarheid als gordel. Een gordel om je heupen…toen ik het woord ‘gordel’ las moest ik enerzijds denken aan ‘een stoot onder de gordel’… iemand gemeen of oneerlijk behandelen. Dat staat ver van de waarheid af. En hart onder de riem steken komt er dichter bij. Hoe belangrijk is de waarheid voor jou? Bij ongerechtigheid voelen we dat in onze borst. Belangrijk dus om jezelf goed te beschermen. Maar hoe dan? Ik lees nog even door….

Hoe kom jij een ruimte binnen?

de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten

🚶🏻‍♀️Weer een lichaamsdeel dat genoemd wordt. Je voeten….Hoe kom jij een ruimte binnen? Ben je aan het rondkijken en sla je direct aan het vergelijken. Of vind je het spannend om jezelf te laten zien en blijf je een beetje op de achtergrond? Speur je de ruimte rond en wordt je onzeker? We mogen vrede brengen overal waar we komen. Het evangelie is een evangelie van vrede. Breng jij een stukje vrede op de plaatsen waar jij binnenstapt? Dat kan door jezelf te durven zijn en Gods licht te laten zien dat in jou is.

Doel van emoties

en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven

🔥Het viel mij laatst ineens op dat er staat dat je de pijlen moet doven. Dit betekent dat de pijlen nog steeds op je afkomen en best ook nog zeer kunnen doen. Maar als je de pijlen dooft zorg je ervoor dat de pijlen je niet kunnen laten ontvlammen, waardoor je misschien dingen gaat zeggen of doen die je niet zou willen zeggen of doen. Brandende pijlen kunnen ook zorgen voor een lopend vuurtje. Als jou iets aangedaan is: bazuin je het dan rond en gaat het als een lopend vuurtje? Of kies je er voor om eerst de pijlen te doven zodat ze een veel minder heftiger uitwerking zullen hebben. Sta je er bij stil dat de pijlen je raken? Herken je de emotie die ze teweeg brengen? En doe je daar vervolgens iets mee? Ik geloof dat God emoties heeft gegeven om ons beter naar Hem uit te strekken maar ook om beter verbinding te maken met elkaar. Dat kan soms schurend of confronterend zijn. Maar we kunnen voorkomen dat de vlam in de pan slaat!

Bijbelteksten geven kracht en zijn bemoedigend

Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest dat wil zeggen Gods woorden.

🗡Over de helm van de verlossing schreef ik al eens deze blog. Het zwaard is de Geest en dat is dus Gods woord. De bijbel staat vol met de woorden van God. Deze woorden van God hebben kracht. Een vers verder staat dat we onze bij het bidden moeten laten leiden door de Geest. Dat wil dus zeggen, laten leiden door Gods woorden. Bij elke emotie, bij elke gedachte, bij elke spanning, bij elke situatie zijn er bijbelteksten te vinden die ons kracht kunnen geven en ons kunnen helpen om God te betrekken in ons leven. Hoe machtig en behulpzaam is dat!

Ik bid dat jij je gesterkt zult voelen door woorden die in de bijbel staan. Dat je bemoedigd mag worden door mensen die het evangelie van de vrede willen brengen.

Christelijke coaching

Merk jij dat jij vast loopt? Wordt de geestelijke strijd je te veel? Ik help je graag op een bemoedigende manier tijdens een coachtraject. Om weer zicht, inzicht en zin in het leven te krijgen. Om goed voorbereid te zijn op wat nog komen gaat. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

afspraak maken met christelijke coach Groei en Bloei Coaching

Dit bericht is geplaatst in geloof, liefde, onrust, relaties, Stress, zelfbeeld met de tags , , , . Bookmark de permalink.