De weg van piekeren naar vastberaden en moedig

Denk jij weleens: ’ Had ik maar….’ of ‘Was het maar…..’ of ‘Had ik maar niet….’ Gedachten waarbij belemmeringen uit het verleden of onzekerheid over de toekomst je tegenhouden of afremmen? 

Corrie ten Boom zei: ‘Mensen die piekeren, zijn als mensen die lopen over een koord, dat van het verleden naar de toekomst is gespannen. Ze balanceren tussen hoop en vrees. In de ene hand dragen ze een zak met het onverwerkte verleden en in hun andere hand een zak met de gevreesde toekomst.’

Ik kom dit vaak tegen en mag gelukkig mensen helpen naar vaste grond onder hun voeten. Eerst zijn ze nog voorzichtig, maar door oefening worden de ‘benen’ waarop ze staan steeds steviger. 

Om dit te bereiken doorlopen we eerst het verleden. Dat is soms best confronterend, verdrietig en pittig. De emoties mogen er zijn. De angst ook. Het brengt onderwerpen naar de oppervlakte waar we in de rest van het traject bij stil staan. Deze onderwerpen doorlopen we samen. Ook het heden en de toekomst hebben een mooie plek in het traject. 

Je hoeft het niet alleen te doen. Als je weet wat je wankel maakt of uit balans gebracht heeft en de wortel aanpakt die het onbalans veroorzaakt kun je daarna stevig gaan ‘wortelen’ om de toekomst vastberaden en moedig in te stappen. 

Ik ben een christelijke coach. Dit betekent dat ook ik het werk niet alleen doe. Ik vraag God om mij te helpen en hoop en bid dat de mensen die ik coach ook steeds meer op God gaan vertrouwen en Hem de vaste basis van hun leven laten zijn. 

God zei tegen geloofshelden in de bijbel zo vaak: wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je gaat, de HEER, je God, staat je bij.’ (NBV) 

Corrie ten Boom heeft in een concentratiekamp gezeten tijdens WOII. Ze heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt, waar we vanavond 2 minuten voor stil zijn. Ondanks dit verleden heeft ze altijd een vast vertrouwen in God gehad en vele mensen bemoedigd. Het leek me mooi haar vandaag te noemen als voorbeeld! 

Wil jij ook groeien in Godsvertrouwen? Zoek je daarbij een christelijke coach? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

afspraak maken met christelijke coach Groei en Bloei Coaching
Dit bericht is geplaatst in balans, Geen categorie, geloof, onrust, toekomst, verleden met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.