Laat jij je geluk aanvreten of laat jij geluk groeien?

Zoals luizen een plant helemaal kapot kunnen vreten, kunnen situaties jouw geluk en jouw relaties kapot maken.

Vanmorgen gebruikte ik deze metafoor tijdens een relatiesessie. Er doen zich allerlei situaties voor op een dag die irritatie of ruzie kunnen veroorzaken. In plaats van dat we een spuit pakken om de l kern van t probleem (figuurlijke luizen) aan te pakken en weg te sturen, pakken we de mensen eens goed aan die we iets te verwijten hebben. In plaats van dat we de situatie gebruiken als signaal dat we de focus moeten verleggen of tijd moeten nemen om achter het ware ‘probleem’ te komen, komen we op voor onszelf en doen de ander pijn waardoor er verwijdering ontstaat.

Luizen verwijder je door azijnwater te spuiten en door extra aandacht en zorg ( extra voeding) aan de plant te geven. Dit is ook nodig in relaties. Het is niet de bedoeling dat je elkaar aanvalt maar op zoek gaat naar de bron van de irritaties. Hiervoor moet je soms in eerste instantie de confrontatie aangaan. Niet met elkaar, maar meer met je hart. Je kwetsbaar opstellen. Dat kan soms best zuur of vervelend aanvoelen, net als dat azijn zuur is en mest stinkt. Maar als je door de zure appel bijt, door de confrontatie heengaat ontstaat er langzaam weer verbinding!

Durf jij de confrontatie aan?

Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over die weg die eeuwig is. Psalm 139:23+24

Dit bericht is geplaatst in balans, genieten, relaties, toekomst met de tags , , . Bookmark de permalink.