Grenzen aangeven op een manier die goed overkomt

Enige tijd geleden schreef ik deze blog over  1o manieren om “Nee” te zeggen.

Het zal voor veel vrouwen herkenning opgeroepen hebben. “Nee” zeggen is iets dat we vaker zouden willen doen maar wat in de praktijk toch lastiger uit te voeren is dan we van te voren denken. 

In het boek “problemen laten bij wie ze horen” van Gary Lundberg en Joy Saunders Lundberg, wordt heel duidelijk beschreven aan welke eigenschappen effectief grenzen aangeven voldoet. Deze 4 eigenschappen zijn:

  1. Vriendelijk
  2. Rustig
  3. Respectvol
  4. Ferm

In de bijbel staat een mooie tekst over vriendelijk spreken:

Boze mensen worden rustig als je vriendelijk tegen hen doet, maar ze worden woedend als je hen beledigt.  Spreuken 15:1 

Als dit al zo werkt bij boze mensen dan werkt dit zeker bij mensen die (nog) niet boos zijn. Met vriendelijke woorden bereik je al heel veel, ook al zeg je iets wat mensen liever niet willen horen. Vaak durven vrouwen geen “nee” te zeggen omdat ze denken dat mensen bepaalde dingen van hen verwachten. Ze willen voldoen aan deze verwachtingen. Zo is de cirkel rond. Want “nee” zeggen wordt dan steeds moeilijker omdat de verwachtingen in stand worden gehouden en een bepaalde vraag dus steeds opnieuw zal komen. Jij mag rustig vertellen dat je niet aan een verwachting kunt voldoen of dat jij andere verwachtingen hebt. Als je dit rustig en respectvol doet, zal in veel gevallen rekening gehouden worden met jouw grenzen. Als je daarbij ook uitstraalt dat het daadwerkelijk zo is en het belangrijk voor jou is (ferm), dan wordt het steeds makkelijker je grenzen aan te geven omdat je duidelijk bent over wat jij kunt en wilt doen.

Stemverheffing is niet nodig als jij op deze manier je grenzen aangeeft. Je verdedigen en rechtvaardigen al evenmin. Dat scheelt weer een hoop negatieve energie.

Het boek wat ik hierboven noemde is een echte aanrader voor mensen die willen leren op een goede manier grenzen aan te geven. Ook als je wilt leren luisteren is dit boek een aanrader.

Loop jij er iedere keer weer tegen aan dat je “ja” zegt terwijl je “Nee” zou willen zeggen? Wil jij leren je grenzen te kennen en deze op een goede manier aan te geven? Kom je hier zelf niet uit? Een coachtraject bij Groei en Bloei Coaching is erop gericht jezelf te leren kennen en daarbij ook je grenzen. Wat is voor jou belangrijk en hoe kun jij dit aan de buitenkant laten zien zijn dingen die je gaat ontdekken.

Vraag een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek aan als je hier meer over te weten wilt komen.

De bijbeltekst in deze blog komt uit de Bijbel in Gewone Taal, © Nederlands Bijbelgenootschap 2014.


Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, grenzen aangeven, relaties met de tags , , , . Bookmark de permalink.