Wil jij ‘veilig’ normaal zijn of ben je liever uniek? Sta op en schitter!

Jezelf vergelijken met anderen. Doe jij dat weleens? Veel vrouwen doen dat weleens bewust of onbewust. Zij heeft net een beter figuur dan jij ( of juist niet) . Haar kinderen luisteren beter dan die van jou, of juist omgekeerd. Haar huis is netter dan dat van jou, hoe krijgt ze dat toch voor elkaar? Zij werkt, jij bent thuisblijfmoeder.

Het lijkt er soms wel op of we een keuring op de lopende band aan het doen zijn als we naar de mensen om ons heen kijken. Voldoe ik of de ander wel een het algemene plaatje? Als je anders bent krijg je dat misschien wel regelmatig te horen. Het zit er al vroeg in. Kinderen worden op het consultatiebureau langs de gemiddelde lat gelegd. Op school wordt alles ook rondom het gemiddelde bekeken. Ben je “normaal” of “gemiddeld” dan krijg je weinig te horen. Wijk je af….dan merk je dat aan reacties of benaderingen of blikken van anderen.

Bestaat er wel een normaal? Wat is normaal? In mijn ideale plaatje zou het woord normaal niet meer voorkomen. Wij zijn mensen. Allemaal uniek gemaakt. Met unieke gaven die precies bij ons passen. Dat maakt de wereld zo mooi.

In gesprekken met coachklanten merk ik dat vrouwen zich een beeld vormen van zichzelf dat door anderen zo gevormd is. Door situaties, opmerkingen e.d. zijn ze zich gaan aanpassen en komt er een laagje over het zichzelf zijn. Ik mag hen helpen dat laagje weer weg te halen en te ontdekken wie daaronder zit. Wat houd ik er van om mensen te zien ontdekken waar hun gaven en talenten liggen. Wat hen nou zo uniek maakt en waar ze dat unieke voor in kunnen zetten en zo kunnen gaan schitteren.

Paulus vergelijkt de verschillende mensen bij elkaar met een lichaam.

Als het hele lichaam oog zou zijn, waarmee zou het dan kunnen horen? Als het hele lichaam oor zou zijn, waarmee zou het dan kunnen ruiken?(1 Kor. 12:17)

God heeft nu eenmaal alle lichaamsdelen hun eigen plaats gegeven precies zoals hij dat wilde (:18)

Jij bent jij! Jij hebt jouw unieke eigenschappen die nodig zijn om er met elkaar iets moois van te maken. Laten we onszelf en anderen dan niet met elkaar vergelijken. Vergelijken kan niet eens. Dat kan alleen om te kijken wat de functie is en waar je die het beste in kunt zetten. Dus niet vergelijken om een gemis te zien maar kijken welke kenmerken aanvullend op elkaar zijn.

Ga op zoek naar wat de beste plaats voor jou zal zijn!

Merk jij dat je veel vergelijkt en wordt je daar onzeker van? Wil jij ontdekken wat jouw sterke eigenschappen zijn en hoe jij deze in kunt zetten? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Een coachtraject zou je hierbij kunnen helpen.

De bijbeltekst in de blog is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Vrouw zijn, zelfbeeld met de tags , , . Bookmark de permalink.