10 manieren om NEE te zeggen

Een van de dingen waar veel vrouwen moeite mee hebben is : grenzen aangeven. De reden waarom velen zich gestrest, onrustig of overspannen voelen is omdat ze  het gevoel hebben geleefd te worden. De regie over hun leven kwijt te zijn. “Nee” zeggen kan voor sommigen heel moeilijk zijn. Tijdens een coachtraject doorloop ik met cliënten verschillende stappen om te leren hun grens aan te geven en dit zich eigen te maken.

  1. We sporen eerst op in welke gebieden je hierin vastloopt. We zoeken naar antwoorden op vragen als: Wanneer heb je last van stress/onrust? In welke situaties raak je de regie kwijt?
  2. We onderzoeken hoe het komt dat hierin de regie kwijtgeraakt wordt. Hoe reageer je op een situatie? Hoe ben je er in terecht gekomen?

We onderzoeken waar je graag grip op zou willen krijgen en hoe je dit kunt doen. Een van de dingen is je grenzen al veel vroeger aanvoelen. Wat ging er aan vooraf? Vanaf welk moment kreeg je een bekruipend gevoel. Hoe reageerde je daar op (of misschien liet je het gebeuren en reageerde je helemaal niet). Hoe geef je je grens aan? Ben je te resoluut, voelt het onaardig en niet fijn? Probeer dan eens een van de volgende zinnen:

De blog gaat verder onder de poster

Hoe kun je NEE zeggen op een duidelijke manier?

Grenzen aangeven is niet: smoezen verzinnen. Grenzen aangeven is laten zien wie je bent, wat je kunt en de ander laten zijn wie zij/hij is. Grenzen aangeven heeft een positief effect op je omgeving als je het op de juiste liefdevolle manier doet.

Sommige vrouwen voelen zich schuldig als ze “nee” zeggen en gaan dan uitvoerig verontschuldigingen aanbieden. Dat is niet nodig! Laat je NEE een duidelijke liefdevolle NEE zijn. Als je hiermee de ander in z’n waarde laat is er niets om je schuldig over te voelen.

Merk jij dat je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven? Loop je hier keer op keer tegenaan? Zorgt dit ervoor dat je veel onrust ervaart? Zou je hier aan willen werken? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik help je graag te ontdekken hoe jij je grenzen aan kunt geven.

*Bovenstaande poster is met toestemming overgenomen uit de Jente #30 okt/nov 2017. Een christelijke opvoedmagazine dat ik zeker kan aanraden.

Dit bericht is geplaatst in balans, grenzen aangeven met de tags , , , , . Bookmark de permalink.