Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen

Deze zin kom ik regelmatig tegen en verwoord wat ik zo graag tegen iedereen zou willen zeggen die moe is van het steeds maar weer moeten voldoen aan verwachtingen van anderen. Hoe vaak neem jij een besluit waar je eigenlijk helemaal niet achter staat? Hoe vaak zwicht jij omdat “iedereen” het zo doet? Hoe voel je je dan achteraf?

Laatst kwam ik in het zomertijdschrift van Sestra deze zin tegen in een artikel over het geheim van vriendschap: ” Alles open en eerlijk bespreken, in verbinding staan met de Bron en niet te snel oordelen, maar juist accepteren”. 

Een vriendschap, maar ook alle andere soorten relaties werken 2 kanten op. Enerzijds is het aan jou jouw kant te laten zien, anderzijds mag die ander dat ook en is het aan jou de keus of jij accepteert hoe de ander is. Hier kom ik gelijk bij het verschil tussen “zijn” en “doen”. Omdat iedereen verschillend is reageert iedereen anders op een situatie. Een persoon reageert vanuit eerdere ervaringen die haar gevormd hebben. Heb jij weleens nagedacht waarom een ander reageert zoals zij reageert? Of heb je al snel je oordeel gevormd over een situatie? Als je je verdiept in het “zijn” van een ander kan het best zo zijn dat je beter kunt accepteren hoe een ander reageert. Moeten we dan zomaar alles accepteren? Nee…we mogen ook in liefde de dingen open en eerlijk bespreken. Jij op jouw beurt mag laten zien wie jij bent. Mag laten weten hoe de daden van een ander op jou overkomen. Je rekent iemand dan niet af op wie zij is. Als jij hierin jezelf durft te zijn en de ander ook die ruimte geeft ontstaat er ruimte voor verbinding. Deze verbinding komt tot stand door “echte liefde”. Een liefde die wij als mens niet uit ons zelf kunnen geven maar die we krijgen vanuit de Bron. Ik schreef al eerder een blog over deze Bron (en hier)Over deze liefde schreef ik dit.

Durf jij eerlijk te zijn? En op welke manier doe je dat? Hoe is jouw toon? Welke woorden gebruik je? Zit er een oordeel in? Of komt er liefde tot uiting in jouw woorden?

Hoe wij reageren is sterk verbonden met de emoties die wij hebben. Als wij ruimte geven aan onze emoties en ontdekken waar deze vandaan komen kunnen we daarna ook beter begrip opbrengen voor de emoties van een ander. Je kunt jezelf leren je emoties te herkennen en de keuze te maken de emotie niet je gedachten en daarna je gevoel en handelen te laten beïnvloeden op een negatieve manier, maar juist de emotie een thermometer laten zijn om jouw gedachten en handelen te beïnvloeden op een positieve manier zodat liefde zichtbaar wordt. Situaties overkomen je dan niet meer maar jij krijgt grip op de situatie doordat je je kracht uit de juiste Bron haalt. Je bent dan jezelf, zoals God je bedoeld heeft. Gewoon heerlijk jezelf zijn!

In de gesprekken die ik tijdens coachsessies heb, komt het liefhebben ook regelmatig naar voren. Het is soms zoeken naar hoe je in een specifieke situatie handen en voeten geeft aan deze liefde. Wat vind ik het heerlijk om deze zoektocht te doen samen met cliënten. Vanuit Gods woord gaan we hiernaar op zoek. Iedere situatie is weer anders. Als coach heb ik niet altijd de antwoorden pasklaar liggen. Het is een zoektocht die ik samen met cliënten bewandel.

Als je situaties durft over te geven in Gods handen kan hij door jou heen zijn liefdevolle kracht zichtbaar maken. Durf jij de uitdaging uit te gaan? Niet meer blijven worstelen maar de zware rugzak over te geven aan Degene die de situatie om kan draaien?? God is de enige die dit kan. Daarom coach ik zo graag vanuit de christelijke visie. Ik mag cliënten steeds weer op God wijzen. God heeft ons een Geest van kracht, liefde en bezonnenheid gegeven. (2 Timoteus 1:7)

Een coachtraject bij Groei en Bloei Coaching zou weleens die ommekeer te weeg kunnen brengen. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek vertel ik je graag meer over de werkwijze. Een zoektocht naar wie je werkelijk bent en hoe je dat mooie in jezelf zichtbaar kunt maken! Een zoektocht naar een totale balans in je leven. De TotalBalance methode die ik gebruik helpt je in deze zoektocht.

Dit bericht is geplaatst in liefhebben, relaties met de tags , , , . Bookmark de permalink.