De seizoenen van het leven

In het nieuws komt het nu weer veel voorbij. Aan de andere kant van de oceaan gaan de stormen weer enorm te keer zoals elk jaar in dit seizoen. Er wordt enorm veel verwoest door dit natuurverschijnsel. De seizoenen zijn een terugkerend symbool in de coachpraktijk.

Hoe voel jij je? Ervaar jij rust van binnen of ben je gespannen of onrustig? Woeden er stormen om je heen? Dreig je de grip op je dagelijks leven kwijt te raken? Woedt er een herfststorm en doe je je best de resten bij elkaar te vegen?

Het logo van Groei en Bloei Coaching is een zomerboom. Tijdens coachsessies gebruik ik regelmatig een boom als symbool voor situaties in het leven. Een boom ziet er in de verschillende seizoenen anders uit. We hebben net een zomer achter de rug waarbij de bomen prachtige bladeren hebben. Deze bladeren gaan nu langzaam van kleur veranderen en daarna vallen ze van de bomen. De bomen worden kaal.

 

Als coachklanten bij mij starten met een traject vraag ik welke boom het beste hun gevoel/situatie van dat moment weergeeft. De herfstboom of winterboom wordt dan regelmatig aangewezen. In roerige periodes lijken we geen grip te hebben op de omstandigheden om ons heen. Het lijkt of alles ons maar overkomt. Of misschien is het al zo ver dat je het gevoel hebt helemaal stil te staan, niets meer te kunnen.

Wat we nog al eens willen vergeten is dat een boom ook nog wortels heeft. Die wortels kunnen net zo groot zijn als datgene wat je boven de grond ziet. Een boom stopt zijn energie in de wortels. Een boom gaat op zoek naar water.

Hoe gaat dat bij jou? Waar stop jij je energie in? Stop jij veel energie in de zichtbare dingen? Ben je heel druk bezig om alle ballen in de lucht te houden? Ben je druk bezig met wat andere mensen wel niet denken of vinden? Ben je bezig het andere mensen naar hun zin te maken? Vergeet je jezelf daar regelmatig bij? Loop je je zelf voorbij? Raakt je energie op?

Als je je focus meer gaat richten op de bron waar je energie vandaag kunt halen en van waaruit je alles kunt doen zou het maar zo kunnen zijn dat de situatie anders wordt. Of meer nog dat je de situatie anders gaan bekijken en beleven.

 

Ik coach vanuit een christelijke visie. Ik geloof dat het zoeken van God, juist in moeilijke periodes, energie geeft. Mensen proberen vaak eerst zelf oplossingen te zoeken of zich uit een situatie te worstelen. Wat een worsteling kan dat zijn, wat een energieslurperij! Wat heerlijk is het om elke situatie waarmee je worstelt bij God te brengen. Tijdens het coachtraject daag ik vrouwen uit om te proberen niet eerst zelf te gaan worstelen maar direct situaties in Gods handen te leggen. Het aan Hem over te geven. Ik help hen daarbij met praktische tips, want hoe doe je dat nou? Het klinkt wel heel makkelijk….Dit is ook een heel proces. Maar ik heb al diverse keren gezien dat het rust geeft. Vrouwen gaan dan op een gegeven moment de lenteboom aanwijzen omdat ze merken dat ze weer energie krijgen en dit vast kunnen houden.

Ik werk met de TotalBalance methode. Een praktische en effectieve methode die helpt jezelf weer stap voor stap terug te vinden en weer balans te komen. Daarbij luister ik aandachtig naar de persoon en probeer samen met degene die ik coach de manier van balans te zoeken die bij de persoon past.

Worstel jij ook al lange tijd? Merk je dat je weinig energie hebt en je druk bezig bent de boel bij elkaar te vegen (net als de bladeren in de herfst). Zie je door de stormen om je heen niet meer hoe je ooit die rust terug kunt krijgen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te ontdekken of een coachtraject bij Groei en Bloei Coacting jou daarbij kan helpen.

Dit bericht is geplaatst in balans, geloof, onrust, Stress met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.