Weer in het gareel! 5 tips (voor moeders)

De vakantie is voorbij. We “moeten” weer in het gareel. Voor de een is dit een verademing een ander vindt het vreselijk weer van alles te “moeten”. Hoe ervaar jij de dagelijkse beslommeringen? Overvallen ze je? Heb je er grip op? Of heb je het idee dat je geleefd wordt en overkomt alles je zomaar.

Heerlijk zo’n vakantie. Lekker laat opstaan (als je geen kleine kinderen hebt die je toch nog vroeg wakker maken). Doen waar je zin in hebt, wanneer je er zin in hebt. Even niet vast zitten aan een vast dagpatroon maar gewoon kijken hoe het loopt die dag. Liep het bij jou zo in de vakantie? Genoot je ervan? Genoten je kinderen ervan?

En dan is daar opeens die eerste werkdag, de eerste schooldag. Je moet weer even inkomen. HELP!! Hoe krijg je dat ooit weer voor elkaar. Misschien moeten je kinderen er ook wel heel erg aan wennen. Vroeg opstaan. ’s Morgens niet meer langzaam aan doen maar alles weer snel achter elkaar door, zodat je op tijd op school aankomt. Zelf moet je ook weer werken dus geen tijd voor getreuzel. Hoe kun je hier weer van genieten?

Merk je dat je dagen onrustig beginnen nu het schooljaar weer begonnen is of merk je dat je weer aan het mopperen bent op je kinderen? Dan zijn hier een aantal tips om weer te kunnen genieten van het gewone ritme:

  1. Zet je wekker een kwartier eerder dan je normaal zou doen. Zo heb je een kwartier extra om de dag op te starten
  2. Maak je kinderen ook iets eerder wakker dan normaal. Onze kinderen hebben allemaal een eigen wekker. Zo worden ze op tijd wakker. De een met muziek, de ander gewoon met een zoemer. Hebben jouw kinderen geen wekker of zijn ze nog erg jong? Neem de tijd om ze even rustig wakker te maken. Aai ze even over hun bol en zeg met liever woorden ‘goedemorgen’. Schuif de gordijnen open en vertel alvast dat je over een x aantal minuten terugkomt en dat hij/zij dan uit bed moet komen. Alles op vriendelijke/liefdevolle toon. Ook jouw kinderen moeten weer wennen aan het ritme.
  3. Zijn je kinderen al wat ouder Geef ze dan een taakje. Bijvoorbeeld een deel van de tafel dekken (vanaf 7 jaar ongeveer kan dit zeker)?. De een zet het beleg op tafel, de ander het servies en bestek en weer een ander de broodtrommels (als je die niet al de avond van te voren hebt klaargemaakt). Waarom zou je je bed uit komen als mama alles voor je doet? Als mama niet alles doet het noodzaak om snel je bed uit te komen. Je hebt immers een taakje waar je verantwoordelijk voor bent en waar anderen “last” van hebben als jij het niet doet. Als je er genoeg tijd voor uittrekt kan ieder kind ook gewoon zijn/haar eigen brood smeren. Dit scheelt jou veel werk en je hebt even een gezamenlijke start aan tafel in de ochtend. Komt je kind niet uit bed? Ga dan niet zijn taak voor hem doen. Daardoor houd je het getreuzel in stand. Als je meerdere kinderen hebt zullen de kinderen elkaar er wel op wijzen als ze iets missen. En is je kind enig kind? Geen brood gesmeerd? Jammer…dan gaat het ongesmeerd de trommel in….de volgende keer zal het dan wel anders gaan.
  4. Houd voor jezelf een tijd aan waarop alle kinderen beneden aan tafel moeten zitten. Zo zorg je ervoor dat iedereen echt op tijd opstaat en dat er genoeg tijd is om rustig te ontbijten (heel belangrijk voor de schoolprestaties!) en daarna de tassen in te pakken en de jassen en schoenen aan te trekken. Als je de kinderen jong leert hier zelf verantwoordelijkheid in te nemen wordt het als ze ouder zijn makkelijker. Ze kunnen dan veel zelf en dat scheelt jou “er steeds maar weer achteraan moeten lopen”.
  5. Houd in je achterhoofd dat nieuwe gewoontes tijd kosten. Geef niet na 3 keer mislukken al op. Een kind moet zeker 10 keer iets gehoord, gezien, geoefend of geproefd hebben voordat het er aan gewend is. Sommige kinderen hebben langer de tijd nodig. Belangrijk is dat jij er aan vast houdt en de moed niet opgeeft. Hierin hebben jouw kinderen een voorbeeld nodig en sturing. Als je volhoudt zal het steeds makkelijker gaan. Om nieuwe gewoontes extra aandacht te geven zou je ze ook op papier uit kunnen schrijven en op een zichtbare plek kunnen hangen. Merk je dat teveel stappen tegelijk te veel van je kinderen vraagt. Doe de dingen dan in stukjes, 1 voor 1. Steeds weer een nieuwe gewoonte erbij.

Ik richt me in deze blog vooral op moeders. Ook voor mensen zonder kinderen kan het lastig zijn weer in het strakke ritme te komen. Vaak komt dit door bepaalde gewoontes die er in geslopen zijn door de jaren heen. Het lukt soms niet deze gewoontes om te draaien. Een coachingstraject bij Groei en Bloei Coaching kan je helpen om bepaalde patronen te doorbreken. Zeker als deze patronen je keer op keer stress en onrust bezorgen.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek als je hier mee aan de slag wilt gaan! Ook als je er steeds tegen aanloopt dat jouw kinderen niet mee willen werken om in een ritme te komen kan een coachingstraject je helpen om dingen stap voor stap te veranderen in je gezin.

Dit bericht is geplaatst in Opvoeden met de tags , , . Bookmark de permalink.