Wat doe jij met je kinderen tijdens de vakantie? 10 tips!

Mijn vorige blog gaf veel herkenning heb ik gemerkt. Hoe gaat het nu? Zijn je kinderen al een beetje gewend aan het vakantieritme? Hier moesten de kinderen even inkomen. De tieners vinden het heerlijk lekker lang in bed te blijven liggen. Daarna lekker rustig aan doen, er worden bijvoorbeeld veel Donald Duckjes gelezen. De eerste dag maakten ze best veel ruzie. Het is ook even wennen zo de hele dag bij elkaar in de buurt te zijn. Ik merkte dat ze na 3 dagen begonnen te wennen aan het vakantie ritme en wat meer gingen spelen en dingen bedenken die ze willen doen. Hebben jouw kinderen ook leuke dingen bedacht of komen ze niet ver? In de blog beloofde ik wat ideeën te plaatsen voor activiteiten in de vakantie.

1 Picknicken.

Dit kan ’s middags of ’s avonds. Als wij ’s avonds gaan picknicken bak ik eerst en grote pan met poffertjes. Deze wikkel ik in een handdoek. Verder neem ik een soeplepel mee om de poffertjes snel op te kunnen scheppen, borden, vorken en poedersuiker/suikerstroop. Het voordeel van dit eenvoudige menu is dat er weinig geknoeid wordt, het eten relatief snel op is en de kinderen nog lekker even kunnen spelen. Dan hebben mijn man en ik weer even tijd samen of als ik alleen ben lees ik nog even een hoofdstuk in een boek. Van de week hebben we ’s middags gepicknickt. De kinderen wilden eigenlijk niet naar buiten maar toen ik voorstelde dat ze alvast naar het parkje in de buurt zouden kunnen gaan en dat ik dan 45 minuten later met een picknick zou komen, waren ze snel de deur uit. Ik had lekker fruitspiesjes gemaakt, komkommer meegenomen, eierkoek en wat brood. Weer gezellig een moment samen.

  1. Speel een spelletje

Wil je niet te lang een spel spelen? Er zijn ook korte spellen (vaak kaartspellen). Het voordeel van korte spellen is dat je toch even aandacht aan de kinderen kunt geven wanneer je eigenlijk nog best veel te doen hebt. Je kunt het ook meerdere keren op een dag spelen. Je kunt zo’n spelletje ook als beloning gebruiken voor het even zelf spelen zonder jou te storen bijvoorbeeld.

  1. speurtocht

Ik heb drie kinderen. Zo kunnen we ons makkelijk splitsen in tweetallen. Twee kinderen samen en ik samen met een kind. Laat het eerste team stoepkrijt meenemen en pijlen tekenen op de stoep. Het tweede team gaat 10 minuten later weg en volgt de pijlen. Tip: neem allebei een Walkie Talkie mee of spreek een tijd en plaats af waar jullie elkaar weer zullen ontmoeten, zodat als het mis gaat jullie elkaar toch weer vinden. Dit kan natuurlijk ook samen met een vriendin die kinderen heeft.

  1. Waterspellen

Op een warme dag: tekenen met een waterspuit op de muren. Waterballonnen vullen en gooien of een klein gaatje erin maken zodat ze wat langer met een ballon doen. Spons overgooien vinden de kinderen vast ook leuk. Zwembad in de tuin doet het ook altijd goed.

5. Voorlezen

Haal een leuk boek in de bibliotheek of koop een leuk boek en lees regelmatig voor. Een heerlijk “knuffel-” en aandachtmomentje. Als je dan toch in de bieb bent kunnen de kinderen gelijk een stapel boeken meenemen die ze zelf kunnen lezen in de vakantie.

 

  1. Samen koken

Mijn kinderen houden er van om samen te koken. Meestal grijp ik de vakanties aan om dit te doen. Koekjes bakken en cake maken zijn de wat snellere kookmomenten. Maar soms pakken we het ook groot aan. We zetten bijvoorbeeld een hele high tea op tafel. Ik schrijf wat eenvoudige recepten uit en de kinderen gaan vooral zelf aan de slag. Ik ben steeds in de buurt om te helpen waar nodig. Ook een 3 gangen menu maken staat dit jaar op het lijstje “dit wil ik graag doen in de vakantie”.

  1. Naar het bos

Het bos houdt voor ons gezin in: veel klimmen in bomen. Wij gaan er daarom niet naar toe voor lange wandelingen maar meer voor het klimmen in diverse bomen. Het bos is ook een favoriete picknickplek (tenminste….als er niet te veel muggen rondvliegen)

  1. Naar de bioscoop

In elke vakantie draait er wel een leuke film in de bioscoop. Voor de kinderen weer een leuk uitje.

  1. Regendag?

Regent het? Probeer ook daar het voordeel van te zien. De kinderen kunnen bijvoorbeeld met dekens en kleden een tent maken en daar lekker in eten. Het is ook een dag om lekker samen een film te kijken. Regent het maar is het toch warm buiten? Veel kinderen vinden het heerlijk om zich lekker nat te laten regenen buiten. Droge kleren kunnen ze daarna zo weer aantrekken.

  1. Leuk uitje

Probeer een leuk uitje te bedenken met de kinderen. Bijvoorbeeld naar een dierentuin, een grote speeltuin, Jump XL, museum. Ook treinen kijken of vliegtuigen kijken op een vliegveld bij jullie in de buurt is een heel leuk uitje. Als je dan ook wat op het terras gaat drinken is het helemaal feest.

Dit bericht is geplaatst in balans, genieten, Opvoeden met de tags . Bookmark de permalink.