Hoe overleef ik de zomervakantie? 10 tips voor moeders

De zomervakantie staat weer voor de deur. Zes weken lang geen school, sportclub, muziekles, enz… Een tijd voor kinderen om lekker te spelen, doen waar ze zin in hebben, niet op de klok te hoeven letten. De kinderen zijn er aan toe! Maar hoe is dat voor jou als moeder? Heb jij er zin in of zie je er tegen op?

De eerste weken is het voor moeders ook wel lekker eigenlijk dat er niet op de klok gelet hoeft te worden. Maar toch hoor ik moeders na een langere vakantie opgelucht ademhalen als ze de kinderen weer naar school brengen. Zes weken is ook wel heel lang. Hoe houd je deze weken vol? In deze blog geef ik 10 tips. Ik hoop dat ze je helpen ook van deze 6 weken te genieten naast dat het gewoon ook hard werken is om er voor je gezin te zijn.

 1. De eerste stap is van te voren accepteren dat je 6 weken lang weinig of minder momenten voor je zelf zult hebben. Dat je met tijden niet kunt nadenken en de kinderen alle aandacht van je nodig hebben. Maak dus ook geen grote plannen voor bepaalde klussen die je eigenlijk gedaan zou willen hebben. Waarschijnlijk lukken deze klussen niet en dat geeft alleen maar frustratie. Moeten deze klussen toch echt gebeuren? Misschien kunnen ze gedaan worden als je man thuis is, of kun je de kinderen een aantal nachtjes ergens laten logeren?
 2. Zorg dat ook in de vakantie de drie R’s aanwezig zijn. Je kent ze wel. Rust, Reinheid, Regelmaat. De R’s kunnen tijden de vakantie best een beetje afwijken van de de manier waarop je de R’s inricht tijdens schoolweken. Ik bedoel dan bijvoorbeeld: De kinderen kunnen best wat later naar bed (als ze daar tegen kunnen tenminste, je merkt dit gauw genoeg, zie punt 3)en je kunt best wat schuiven met eettijden. Merk je dat je kinderen een slecht humeur gaan krijgen? Zorg dan dat er wel regelmaat in de dagen zit. Ongeveer dezelfde tijd eten, ongeveer dezelfde tijd naar bed. Bespreek dit ook met je kinderen zodat ze weten wat ze van te voren kunnen verwachten. Bijvoorbeeld: “je mag wat later naar bed maar uiterlijk zo laat ligt je er in”. Heeft een kind een slechte dag? Breng je kind dan gewoon weer wat vroeger naar bed en zeg daar bijvoorbeeld bij: “Ik merk dat je best wat moe bent vandaag. Het lijkt me goed als je vandaag wat eerder naar bed gaat. Ik lees je eerst een leuk verhaaltje voor of we doen eerst nog even een spelletje samen en daarna ga je lekker slapen. Dan proberen we morgen weer of je weer wat later naar bed kan” Wees voorspelbaar als je kinderen echt structuur nodig hebben. Bespreek bijvoorbeeld de dag zodat je kinderen weten wat er gaat komen. Laat jouw kind veel negatief gedrag zien? Dit kan ook een teken zijn dat je kind ook in de vakantie duidelijke grenzen nodigt heeft. Sommige kinderen kunnen wat minder goed omgaan met de vrijheid in een vakantie en vragen door hun negatieve gedrag eigenlijk: “Laat me alsjeblieft zien dat er grenzen zijn”. Wees daarom bij deze kinderen duidelijk en consequent. Het zal hen rust geven en een gevoel van veiligheid.
 3. Laat je kinderen een aantal dingen opnoemen die ze echt zouden willen doen in de vakantie. Vertel erbij wat het mag kosten. Kunnen je kinderen en jij niets  of weinig verzinnen? Houd mijn blog in de gaten. In de vakantie post ik wat ideeën. Sommige dingen zullen wat kosten maar anderen kosten helemaal niets.
 4. Betrek je kinderen bij de taken die in het huishouden moeten gebeuren. Samen ben je een gezin. Samen ben je verantwoordelijk. Je kunt erbij vertellen dat als ze jou helpen je ook weer meer tijd hebt om samen dingen te doen. Schrijf eventueel de taken op een schema zodat ze zichtbaar zijn. Het werkt het beste als je een lijstje met taken hebt gemaakt waarbij de kinderen kunnen kiezen voor welke taak zij graag verantwoordelijk zouden willen zijn.
 5. Heb je meerdere kinderen? Er zullen heel wat momenten zijn dat ze ruzie maken. Probeer de verleiding te weerstaan hier elke keer direct op in te gaan. De vakantie is een heerlijke tijd om zich sociaal emotioneel lekker te ontwikkelen. Problemen zelf leren oplossen, leren geven en nemen, leren delen en samen spelen. Gun ze de kans om er zelf uit te komen. Natuurlijk zijn er momenten dat je wel in moet grijpen. Hoe je dit kunt doen is prachtig beschreven in het boek: How 2 Talk 2 kids, broers en zussen zonder rivaliteit. Ook nog een leestip voor tijdens de vakantie dus.
 6. Zorg dat je af en toe een momentje hebt voor jezelf. Geef bijvoorbeeld de kinderen een uur aandacht. Vertel van te voren dat je vandaag ook wat tijd voor jezelf nodig hebt en dat je dan een uur niet gestoord wilt worden als dit haalbaar is. Als je de kinderen eerst de volle aandacht gegeven hebt is de kans groter dat ze je niet zullen storen dan wanneer je steeds met andere dingen bezig was terwijl je ze aandacht gaf. Als je kinderen nog klein zijn is dit wat lastiger. Een voordeel is dat ze dan wel vroeger in bed liggen dan oudere kinderen en je ‘s avonds dus tijd voor jezelf hebt.
 7. Leg je telefoon een groot deel van de dag weg en zet hem op stil als je niet dringend ergens voor gebeld kunt worden. Het zorgt ervoor dat je je aandacht op je kinderen kunt richten en dat je niet zelf te veel prikkels krijgt op een dag, waardoor je prikkelig wordt en dat komt de sfeer niet ten goede. Maak ook afspraken met je kinderen over hoe lang ze op een schermpje mogen tijdens de vakantie. Je zou hier tijden bij kunnen noemen. Als je zelf hierin het goede voorbeeld geeft kunnen ze het makkelijker navolgen. Je kunt bijvoorbeeld niet van je tiener verwachten dat hij zijn telefoongebruik vermindert als jij zelf elke 10 minuten of half uur je telefoon checkt.
 8. Als je op vakantie gaat en je lang in de auto moet zitten kun je van te voren bij de bieb luister-cd’s halen. Ik kocht ook altijd wat kleine cadeautjes die ze bij grote steden, die we voorbij reden, mochten uitpakken. Het helpt als je voor de kinderen ook een wegenkaart hebt waarbij ze kunnen volgen waar je bent en zo kunnen zien hoe lang de weg nog is. De tijd kunnen ze daar waarschijnlijk niet bij bedenken, maar het scheelt een paar keer vragen “zijn we er al bijna?” Ik haalde vaak wat extra kaarten bij de ANWB-winkel. Van die gratis kaarten voor leden.
 9. Bedenk dat je kinderen kind zijn. Laat ze lekker spelen en ja, daarbij kunnen ze heel erg vies worden. Hoe viezer hoe beter ; ). Ook je huis is waarschijnlijk minder opgeruimd dan normaal. Als ik eerlijk ben is dit de grootste uitdaging voor mezelf: me niet al te veel te storen aan de rommel in huis. Ik moet mezelf dan steeds weer toespreken met: ze zijn heerlijk aan het spelen, is dat niet geweldig?!….opruimen kan aan t eind van de dag weer. Soms spreek ik 1 hoekje af dat speelgoedloos moet blijven zodat ik daar kan zitten en wat kan doen. Betrek je kinderen elke dag bij het opruimen. Laat ze dit zoveel mogelijk zelf doen. Soms maak ik briefjes met daarop de spullen geschreven die ik zie liggen. Als ze dan klaar zijn met 1 briefje (bijvoorbeeld autootjes, poppenkleertjes, tekenspullen etc…) kunnen ze het volgende pakken en die categorie op gaan ruimen. Zo voorkom je dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of dat ze gaan mopperen dat je teveel dingen achter elkaar opnoemt die ze op moeten ruimen. Als je kinderen aangeleerd hebt eerst datgene op te ruimen waar ze mee gespeeld hebben voordat ze aan iets andere beginnen is dat natuurlijk helemaal geweldig. Bij mij is dit helaas nooit gelukt, ze spelen vaak met van alles door elkaar, maar kunnen wel heerlijk spelen! Ik heb dat dus losgelaten en geaccepteerd dat er best wat ligt aan het einde van de dag. De kinderen moeten het wel zelf opruimen.
 10. Geniet! Ga soms gewoon even zitten en kijk naar je kinderen die aan het spelen zijn. Geef complimenten als je aan het genieten bent! Laat merken dat je trots op je kinderen bent. Verwen ze eens lekker met een ijsje of wat vaker extra lekker eten (ook al is het ongezond). Knuffel je kinderen wat vaker dan gewoonlijk. Doe soms ook eens lekker gek. Je kinderen zullen er van genieten en jij dus ook!

In de vakantie tijd zul je wat minder blogs zien verschijnen dan je van me gewend bent. Ook ik heb de kinderen wat langer om me heen dan normaal en ga ook lekker genieten.

Ziet jij er al langere tijd door heen? Komt dit door het moederschap of zijn er andere dingen in jouw leven dit je uit balans brengen of houden? Krijg je de grip er niet meer op? Maak eens vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat een coachingstraject bij Groei en Bloei Coaching voor jou kan betekenen! Vanaf midden augustus start ik weer met nieuwe coachtrajecten. Er is nog plaats voor enkele cliënten. Ook als je geen kinderen hebt kan Groei en Bloei Coaching iets voor jou betekenen. De coaching is gericht op totale balans en maakt gebruik van de methode van TotalBalance.

Dit bericht is geplaatst in genieten, Kinderen, Opvoeden, Tieners. Bookmark de permalink.

2 reacties op Hoe overleef ik de zomervakantie? 10 tips voor moeders

 1. Lisette schreef:

  Wat heerlijk om te lezen dat het jou ook nooit gelukt is om je kinderen aan te leren eerst iets op te ruimen voor ze met iets nieuws beginnen 😉 het is me een raadsel waarom ze dat op school wel kunnen, maar ja haha.
  Tip voor onderweg: boekje of papier waar je allemaal vakjes op getekend hebt (of laten tekenen door je kind had ik gedaan) en dan bij elke tien kilometer een sticker plakken (dus aantal km gedeeld door tien, zoveel vakjes maken). Was hier vorig jaar met een vier en tweejarige naar Denemarken groot succes. Geeft inzicht hoe lang het nog is als ze te klein zijn voor kaartlezen.

  • groeienbloei schreef:

   Wat een ontzettend goed idee! Bedankt voor je tip Lisette. Op school is alles wat meer in het gareel. Als juf lukte met dit ook beter dan als moeder ; )Dat moet ook wel als je rond de 30 kinderen in de klas hebt. Daarom is het thuis zo heerlijk voor kinderen, zeker in de vakantie. Even niet in het strakke gareel.

Reacties zijn gesloten.