De beste stuurlui staan aan wal…

Verlies jij jezelf weleens in een situatie? Dreig je regelmatig het overzicht kwijt te raken? Heb je je zelf dan niet meer helemaal in de hand omdat het je allemaal overvalt? Dan is deze blog voor jou!

Stel je zelf eens voor op een bootje in het water. Je vaart over een groot meer. Je ziet alleen maar water voor je en je wil naar de overkant varen. Je hebt tegenwind dus je moet hard roeien. Wat duurt het lang voordat je aan de overkant bent.

Stel jezelf nu eens voor aan de oever van het meer. Stel je voor dat je iemand ziet varen in een roeibootje. Je ziet dat diegene al over de helft is en al snel aan de overkant zal zijn. Je overziet het hele meer en hebt goed zicht op alles wat er gebeurt.

De situatie overzien vanaf de kant is veel makkelijker dan vanuit het bootje. Je kent vast het spreekwoord wel: De beste stuurlui staan aan wal. Je zou zelfs degene die aan het roeien is aanwijzingen kunnen geven hoe hij het beste kan varen om de overkant te bereiken. Het spreekwoord is natuurlijk spottend bedoeld want sturen doe je niet aan de kant.

Vergelijk jezelf nog eens met die persoon in het bootje. Het water om je heen is de omstandigheid waar je in zit. Zolang alles rustig om je heen is kun je relax in het bootje zitten en genieten van de rust en het uitzicht. Zodra er wind op komt zetten en je met tegenstand te maken krijgt, moet jij gaan kiezen waar jij je focus op legt. Focus je op de storm en de hoge golven? Of focus je op je einddoel en kun je door de situatie heen kijken? Kun je je negatieve gevoel opzij zetten en jezelf even op een afstand plaatsen, om van daaruit betere keuzes te maken? Stel je nou voor dat je jezelf “aan de wal” zou kunnen plaatsen in gedachten.

Bekijk situaties eens wat vaker vanaf de “kant”. Probeer niet direct te reageren of “uit je vel te springen”, maar probeer eens een stap opzij te doen en de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.

Dit kan knap lastig zijn en je vindt dat misschien wel heel makkelijk praten nu. Vanuit mijn eigen ervaring en de gesprekken die ik voer in de coachpraktijk weet ik dat dit ook heel moeilijk kan zijn en dat dit een proces is. Het is een vaardigheid die stap voor stap aangeleerd moet worden. Het lukt uiteindelijk met vallen en opstaan.

Verlang jij er naar om dit te kunnen? Wil je ook graag uit situaties kunnen stappen om zo op een betere manier te kunnen reageren? Maak eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag hoe een coachtraject bij Groei en Bloei Coaching jou kan helpen om steviger in je schoenen te staan onder alle omstandigheden.

Volgende keer een vervolg hierover n.a.v. een bekend lied van ruim 10 jaar geleden. Wie staat er achter jouw stuurwiel?

Dit bericht is geplaatst in balans, onrust, Stress, toekomst. Bookmark de permalink.