Wat ben jij? Futloos of vol energie/ kasplantje of stevig geworteld

Aardbeienplant die ik kreeg na een goed coachgesprek

Na een goed coachgesprek kreeg ik laatst van de persoon die ik die dag gecoacht had een aardbeienplantje als gebaar van dankbaarheid en bemoediging.

Toen het plantje de dagen er op in de keuken in de vensterbank stond zag ik het volgende gebeuren:

Na een aantal uren ging het plantje wat slap hangen. Het had wat water nodig. De zon scheen er vol op. Ik goot er wat water in en al snel zag je het plantje weer opleven. Toen ik dit twee keer gedaan had moest ik hieraan denken:

Plant gaat hangen door zonlicht en weinig water

 

Vergelijk jezelf eens met dat plantje. Het ene moment voel je je prima, alles verloopt goed, je hebt weer omstandigheden die je leven weer wat meer kleur geven. Het andere moment voel je je down. Elke keer als iemand je bemoedigd heeft (een compliment, een goede preek in de kerk, een vriendelijk gebaar van een vriend, een schouderklop van een collega, enz.) leef je weer op en kun je er weer tegen aan.

Maar er komt altijd weer een moment waarop dat negatieve gevoel of die negatieve gedachten weer de kop op steken. Je hebt weer een positieve ervaring nodig. Deze gebaren of invloed van andere mensen vergelijk ik even met dat glas water dat ik bij het plantje gooide. Je bent afhankelijk van andere mensen om je goed te voelen. Er hoeft maar even iets te gebeuren en je voelt je omvergeblazen of futloos. Deze opleving is vaak maar van korte duur. Zelfs de zon die normaal voor energie zorgt kan er bij een plantje voor zorgen dat het futloos wordt, een energievreter zijn dus eigenlijk.

Er is een manier waarop je energie blijft houden. Er zullen nog wel omstandigheden gebeuren die je als minder prettig zult ervaren maar omdat je op de juiste plek staat, zul je er snel weer boven op zijn, voordat je blaadjes naar beneden gaan hangen. Je hoort namelijk niet in een pot te zitten waar de grond snel opdroogt. Het is beter geplant te worden bij een bron met water. Je wortels uit te laten groeien zodat je stevig geplant bent en bij die bron voortdurend je water weg kunt halen.

Daarvoor is het nodig dat je steeds opnieuw contact met God zoekt. Zijn woord goed kent zodat je Zijn woorden kunt gebruiken tijdens de omstandigheden die je anders omver zouden blazen. Ondertussen ben je gewoon bezig met aardbeien laten groeien. Daar gaat je energie naar toe (bijv. je werk, je kinderen je man), maar zonder aangesloten te zijn op de bron houdt je dit niet vol. Als je je steeds maar blijft richten op de omstandigheden en die jou leeg laten zuigen dan zul je steeds opnieuw weer uitgeput raken. Richt je vooral op je wortels en dan zal het van boven vanzelf groeien.

Dat is makkelijk gezegd zul je misschien zeggen of het klinkt wel erg ver weg of ongrijpbaar voor je. Wil je dit leren ervaren? Wil je leren hoe jij je leven in kunt richten zodat je niet steeds weer op nieuw uitgeput raakt maar je energiepeil op een gezond niveau houdt. Tijdens coachgesprekken bij Groei en Bloei Coaching (deze naam is bewust zo gekozen) leer je hoe je aangesloten kunt zijn aan De levende bron en hoe je dit praktisch doet. Vooral die praktische stap en keuze is zo belangrijk. Het zal je leven ten positieve veranderen!

Ik ben een christencoach (dat wil zeggen dat ik christen ben en coach) en werk vanuit een christelijke visie. Ben jij zelf geen christen maar spreekt de manier van coachen die in de blogs naar voren komt jou wel aan? Wil je op een praktische manier leren hoe jij weer in balans kunt komen? Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we in hoeverre het geloof een plek krijgt tijdens de coaching. Zeg je: het geloof betekent niets voor mij….ik laat dat liever voor wat het is, dan respecteer ik dat en zullen we alleen het praktische gedeelte de ruimte geven.

 

Inspirerende bijbelteksten bij deze blog:

Psalm 1:3 Hij zal zijn als een boom geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet (NBV 2004 ). Alles wat hij doet komt tot bloei

Jeremia 17: 7 en 8 Gezegend is de man die op de Here vertrouwt, wiens betrouwen de Here is. Hij toch zal zijn als een boom aan het water geplant, die zijn wortels tot aan een beek uitslaat en het niet merkt als er hitte komt, maar welks loof groen blijft, die in een jaar van droogte geen zorg heeft en niet nalaat vrucht te dragen( NBG 1951)

Efeziers 3: 17 zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart, en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde,  dan zul je de liefde van Christus kunnen begrijpen die de kennis te boven gaat en zul je volstromen met Gods volkomenheid (NBV 2004)

Bijbelteksten zijn ontleend uit de desbetreffende vertalingen die erachter staan vermeld © Nederlands Bijbelgenootschap.

Dit bericht is geplaatst in balans, geloof, onrust, Stress, toekomst. Bookmark de permalink.