Grenzen aangeven bij de mensen in je omgeving

Steeds vaker om me heen hoor ik dat mensen opgebrand zijn. Jarenlang gaat het goed. Je doet van alles wat je leuk vindt en stort je er helemaal op. Je zet je in voor de volle 100 % op meerdere gebieden. Op een gegeven moment begin je te merken dat je moe wordt, prikkelbaar, niet meer kunt slapen. Je gaat nog gewoon door want : “Het is allemaal zo leuk, je doet het zo graag!”

En dan komt er die dag dat je helemaal instort. Je kunt niet meer! Velen om je heen hadden het al aan zien komen. Jij dacht dat het wel mee viel. Maar nu voel je het: Je hebt een burn-out. Er komt niets meer uit je handen. Wat je eerst zo leuk vond om te doen, is nu ineens niet leuk meer en geeft je spanning.

Helaas is het mij een aantal jaren geleden ook overkomen. Bij mij heeft het jaren geduurd voordat ik me weer een beetje “de oude” voelde. Eerst heb ik minimaal een jaar helemaal niets buiten het gezin gedaan en daarna langzaam aan weer wat opgepakt. Er is 1 ding dat ik zeker geleerd heb…..mijn grenzen aangeven. Ik herken nu het gevoel van “over mijn grenzen heengaan”. Zodra ik dat gevoel heb trap ik op de rem. Waar ik eerder gewoon nog door zou lopen en van alles aan zou pakken, weet ik dat ik dat niet meer moet doen. Ik weet nu: Als ik het niet doe, doen anderen het wel. En doen anderen het niet? Dan is het ook goed! Dat is iets dat ik echt heb moeten leren.

In een eerder blog schreef ik al over de stappen die ik geleerd heb:

  1. Ik ben gaan schrappen in mijn agenda, mijn bezigheden
  2. Door het schrappen van bezigheden heb ik meer tijd om de dingen te doen
  3. Doordat ik meer tijd heb kan ik de dingen die ik doe met meer aandacht doen
  4. Omdat ik echt aandacht aan dingen geef kan ik genieten
  5. Genieten geeft rust.

Op deze manier bewaak ik mijn grenzen en ren ik mezelf niet meer voorbij.

Maar hoe doe je dit nu als anderen om je heen wel doorrennen en jij niet in dit tempo mee kunt? Geef aan dat jouw grens bereikt is. Voel je daardoor niet minder goed. Het is gewoon een vorm van goed op jezelf passen. Anderen hebben meer aan je als jij je goed voelt! Je hoeft je hier niet schuldig over te vullen. Wat zou het toch fijn zijn als ieder zich vrij voelt haar grenzen aan te geven zodat iedereen weet wat je aan elkaar hebt. Door je grenzen voor je te houden en keer op keer toch maar over die grens heen te gaan doe je je zelf en anderen te kort.

In het Total Balance programma leer je op zoek te gaan naar jouw grenzen. Je leert om deze duidelijk aan te geven bij anderen. Wil jij dit ook leren en zo sterker in je schoenen staan? Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om een coachingstraject te starten bij Groei en Bloei Coaching! Jij bent het waard!

Groei en Bloei Coaching is een coachingspraktijk voor personal/life coaching en opvoedcoaching.

Dit bericht is geplaatst in grenzen aangeven. Bookmark de permalink.