Grenzen (1)

“Stop, hou op! Ik vind het niet meer leuk!” Wie met kinderen optrekt zal dit zinnetje vast al eens gehoord hebben. De kinderen leren dit op school te zeggen als ze merken dat iemand over hun grens heen gaat. Het wordt ze dus al van jongs af aangeleerd. Maar hoe zit dat met volwassenen? Geven zij hun grenzen nog aan? In de praktijk lijkt dit toch weleens lastig te zijn.

De komende tijd wil ik gaan schrijven over grenzen. In (coach) gesprekken met mensen kom ik er steeds meer achter dat het voor veel mensen lastig is hun grenzen aan te geven of te bewaken. Achteraf merk je vaak pas dat er over een grens heen gegaan is en dat je daar van baalt. Hoe kun je dit voorkomen?

De komende tijd wil ik schrijven over het stellen van grenzen bij

  1. Jezelf
  2. Je kinderen
  3. De mensen om je heen

Het kan zijn dat het overtreden van je eigen grenzen je grootste struikelblok is. Hoe zorg je ervoor dat je niet elke keer weer keuzes maakt die negatief voor je uitpakken?

Allereerst is het belangrijk te ontdekken wie je bent. Waarom reageer je altijd op een bepaalde manier? Is dit een patroon dat je je zelf door de jaren heen aangeleerd hebt? Is het een patroon dat al generaties lang in de familie zit? Wat zijn je talenten? Waar krijg je energie van?

Al deze vragen zijn misschien niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is een ontdekkingstocht naar jezelf. Je kunt je grenzen pas goed aangeven als je weet wie je echt bent. Je bent dan niet die persoon die zich aanpast aan de mensen om zich heen. Waar baseer jij je keuzes op? Maak je noodgedwongen keuzes die je eigenlijk helemaal niet wil maken? Wie “dwingt”jou om dat te doen? Ben jij zelf niet diegene die elke keer weer een keuze maakt die eigenlijk niet vanuit je hart kwam?

Als je weet wie je bent, wat je talenten zijn kun je veel bewuster keuzes maken. Maak eens een lijstje van wat je allemaal doet op een dag. Zijn er dingen die je weg kunt strepen omdat ze alleen maar energievreters zijn. Zijn dat dingen die je eigenlijk helemaal niet wil doen en waarvan je niet weet waarom je ze eigenlijk doet? Zijn er dingen die je wel zou willen doen maar die helemaal niet op dit lijstje staan?

Vertel jezelf dat je mag zijn wie je bent. God heeft jou uniek gemaakt. Je hoeft je niet in onmogelijke bochten te wringen om je anders voor te doen dan je bent. God heeft jou speciale talenten gegeven die jij op jouw unieke wijze in kunt zetten zodat de dingen die je doet ertoe doen. Jij maakt keuzes. Jezelf zijn is ook een keuze. Jouw grens aangeven betekent keuzes maken die ervoor zorgen dat je tot bloei komt.

Voor mensen die al heel lang vast zitten in een bepaald patroon en zichzelf kwijt geraakt zijn kan het lastig zijn om nu helder te zien wie ze zijn. Je voelt je op dit moment misschien heel ver van jezelf vandaan. Je wordt geleefd i.p.v. dat jezelf de touwtjes in handen hebt. Herken je dit? Ga niet langer door met dit patroon. Ga op zoek naar de persoon die je werkelijk bent.

Een coachingstraject bij Groei en Bloei Coaching kan je daarbij helpen. Door terug te kijken naar het verleden (vanaf het moment dat je geboren bent tot nu) kom je erachter waar je jezelf bent kwijtgeraakt en hoe dat zo gekomen is. Door pijnlijke situaties te verwerken en ze daarna achter je te laten en vergeving te geven en ontvangen, kun je daarna op zoek gaan naar jouw talenten en motiverende factoren en die uiteindelijk gaan gebruiken om echt iets te betekenen voor jezelf en de mensen om je heen.

Zelf de touwtjes weer in handen hebben schreef ik net. Omdat ik christen ben geloof ik dat we deze touwtjes over mogen geven aan God zodat hij vat krijgt op ons leven. We mogen op hem vertrouwen. Durf jij dat? God vertrouwen betekent niet dat je gebonden bent en dat het als een last voelt. Door zijn Heilige Geest voelt het juist vrij.

2 Korintiers 3: 17+18

De heilige Geest maakt mensen vrij, zodat ze alles kunnen begrijpen. Wij christenen zijn dus vrij……Want wij veranderen in nieuwe mensen, wij gaan steeds meer lijken op onze hemelse Heer. Daar zorgt de Heilige Geest voor.  (Deze tekst komt uit De Bijbel in gewone taal, © Nederland Bijbelgenootschap 2016)

Jesaja 12:2

God, hij is mijn Redder. Ik heb een vast vertrouwen, Ik wankel niet, want de HEER is mijn sterkte, hij is mijn beschermer, hij heeft mij redding gebracht (Deze tekst is ontleend aan de NBV, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004)

Worstel je al enige tijd met jezelf? Vind je het moeilijk je grenzen te bewaken? Wil je hier aan werken? Wacht niet langer en neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Volgende keer: Grenzen deel 2….Als je kinderen over je grenzen heen gaan….over je grenzen aangeven bij je kinderen.

Dit bericht is geplaatst in balans, onrust, Stress, vergeven, verleden, zelfbeeld. Bookmark de permalink.