Grenzen aangeven bij je kinderen

Gaan jouw kinderen regelmatig over je grenzen heen? Merk je dat je soms worstelt met het duidelijk aangeven van grenzen? Vorige week blogde ik over het jezelf leren kennen en weten wie je bent. Je kinderen kunnen je een duidelijke spiegel voor houden. Enerzijds zullen ze dingen die jij doet kopiëren (ja, ook de minder goede dingen), anderzijds zullen ze dingen doen die over jouw grenzen heen gaan en vragen jou om een duidelijke grens aan te geven. Hier zullen ze niet letterlijk om vragen. Ze vragen hierom door hun gedrag. Zodra ze grensoverschrijdend gedrag laten zien en daarbij gaan schreeuwen, mopperen etc. vragen ze om een duidelijke grens. Als ze zelf moeten zoeken naar die grens zullen ze steeds meer grensoverschrijdend gedrag laten zien. Hoe kun jij deze grenzen aangeven?

1. Wees duidelijk. Verwoord wat jij verwacht.

Kinderen moeten alles nog leren. Mensen roepen weleens: Doe toch normaal! Maar wat is normaal? Wat vind jij normaal? Normaal is voor iedereen anders. Aan jou de taak te verwoorden wat jij graag ziet in jullie huis. Hoe wil je dat ze eten? Moeten ze aan tafel blijven zitten of mogen ze gewoon van tafel gaan wanneer ze willen. Mogen/moeten ze hun eigen kleren uitzoeken en zich zelf aan kleden? Hoe lang mogen ze tv kijken? Hoe lang mogen ze achter een anders schermpje? Welke (grove) taal mag bij jullie thuis niet gesproken worden? Hoe gaan jullie om met verschillen? Kinderen zijn een leeg vat. Stop jij jouw waarden en normen er in of laat je dat anderen doen, die misschien andere waarden en normen hebben dan jij? Wees jezelf er ook van bewust dat jij een voorbeeld voor je kinderen bent. Doe jij zelf het tegenovergestelde van wat je ze wil leren, dan zullen de pogingen om hen goede gewoonten aan te leren waarschijnlijk niet slagen.

2. Grijp in zodra jij het herkenbare gevoel van irritatie of boosheid voelt opkomen

Als kinderen over je grens heen gaan ben je snel geneigd boos te reageren en misschien schreeuw je daarbij. Lang voordat jij uitbarst is het kind al over een grens heen gegaan. Train jezelf erin om “stop” te zeggen wanneer jij merkt dat de grens overschreden wordt. Dat is vast al voor het moment dat jij echt boos bent. Herinner je kind aan de grens en zeg dat het moet stoppen. Stopt het kind  niet? Dan helpt het om er een consequentie aan te verbinden.

3. Wees consequent. Daarbij horen consequenties

Als je goed hebt verwoord wat jouw verwachtingen zijn is de grens duidelijk. Zorg dat je deze grens altijd hanteert. Als je iets de ene keer wel toestaat en de andere keer niet is dit voor een kind heel onduidelijk en zal het de grens blijven opzoeken. Kinderen kijken of de grens ook echt een grens is of dat de grens op te rekken is.

Goede gewoontes aanleren duurt even. Je moet waarschijnlijk minstens 10 keer de grens heel duidelijk kenbaar maken. Gaat een kind over die grens heen. Zorg dat je van te voren over een consequentie nagedacht hebt. Bij onze kinderen helpt het om hen dan een privilege te ontzeggen (Als het iets met eten te maken heeft bijvoorbeeld geen toetje, of een dag geen schermtijd helpt hier ook heel goed). Het meest ideale is om een consequentie te bedenken die past bij de overtreding. Bij ons heb ik bijvoorbeeld als consequentie ingevoerd dat als een kind van tafel loopt voordat de maaltijd klaar is, hij / zij geen toetje krijgt. Je laat namelijk zien dat je klaar bent eten als je van tafel loopt, vinden wij. Vindt een kind het moeilijk om zo lang stil te zitten? Laat dat kind dan de tafel afruimen voordat het toetje op tafel komt. Ons meest beweeglijke kind heeft dit als taak in huis. Voor hem een kans om even te bewegen tijdens het eten.

Kinderen vragen om grenzen. Als je start met grenzen aangeven vanaf 1 ½ jaar is het met een 7 jarig kind een stuk makkelijker.

Merk jij dat je kinderen keer op keer over jouw grenzen gaan? Lukt het je maar niet om wat sterker in je schoenen te staan op opvoedgebied? Groei en Bloei Coaching biedt ook opvoedcoaching. Nadat de hulpvraag helder is gemaakt ga je concreet aan de slag met opvoedsituaties die jij zelf inbrengt in gesprekken. We brengen de kern van je worsteling naar boven en zoeken naar een werkbare oplossing binnen jouw gezin.

Groei en Bloei Coaching is een coachingspraktijk voor personal/life coaching en opvoedcoaching.

Dit bericht is geplaatst in Kinderen, Opvoeden. Bookmark de permalink.