Laat het verleden niet het laatste woord hebben!

Onze dochter kwam vorige week thuis met een werkblad van school waar het volgende plaatje op stond:

Attentie! Attentie! Bij gebrek aan belangstelling gaat de toekomst niet door.

Het deed me denken aan een zinnetje dat mij ooit aan het denken heeft gezet en een keerpunt voor me is geweest. Het was het zinnetje: “Don’t let the past be a prophecy of your future”. Laat het verleden geen profetie zijn voor je toekomst. (Ik ben helaas vergeten van wie die uitspraak was)

Voor mij gold dat het verleden de jaren waren die we in Amerika hebben gewoond. We hebben daar een geweldig goede tijd gehad en het terugkomen in Nederland en daar weer inburgeren vielen me zwaar. Ik dacht steeds weer terug aan al het mooie dat we meegemaakt hadden in de VS en vergeleek dat met hoe het in Nederland was. Ik miste veel hier. Tot ik dus dat zinnetje hoorde tijdens een vrouwenbijbelstudie en ik me besefte dat ik steeds aan het terugkijken was en me daardoor het plezier dat voor me lag ontnam. Wat geweest is, is geweest. Ik moest weer verder en dat kon niet op een positieve manier als ik steeds weer achterom keek. Voor mij gold een positief stukje verleden dat in de weg stond. Ik heb toen een bewuste keuze gemaakt het verleden niet meer bepalend te laten zijn voor hoe ik me nu voel. Voor velen kan het ook een negatief verleden zijn dat steeds weer een struikelblok in het heden is en waardoor de toekomst troebel lijkt of een heel eind weg, zelfs onbereikbaar. Het maken van een bewuste keuze om het achter te laten is belangrijk voor je toekomst. Je kunt het achter laten als je kunt vergeven, vergeven zal soms een bewuste keuze moeten zijn. En als je de keuze maakt het achter je te laten dan is het van belang je ogen daarna naar voren gericht te houden. God heeft namelijk al mooie dingen in je gezaaid….ze ontkiemen al!

Mooie bijbeltekst hierbij:

Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten.

Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt?

Ik baan een weg door de woestijn,

Maak rivieren in de wildernis.

Jesaja 43:18+19

Deze bijbeltekst is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling, NBG 2004

Het TotalBalance coachingstraject begint heel bewust met het verleden. Door er in gesprekken doorheen te wandelen en de eventuele pijn naar boven te laten komen en de emoties toe te laten en een plaats te geven, lukt het om het daarna achter te laten, te vergeven en bewust positief en hoopvol de toekomst in de te gaan. Verleden (wie was ik), Heden (wie ben ik), Toekomst (wie word ik) zijn in verbinding met elkaar en vormen de werkmap van dit traject.

Dit bericht is geplaatst in onrust, toekomst, vergeven, verleden met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.